VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Team Lilla Mys hemsida handlar om fisket vi bedriver med  utgångsbas från Helsingborg. Vi fiskar mycket från vår båt Lilla My på norra Öresund men också i andra vatten. Mitt mål är att uppdatera hemsidan någorlunda regelbundet så att innehåll och information är aktuell och kan bidra med något till ert fiske. Håll till godo!

  

Webmaster: Anders Jonasson

Email

 

 

 

Arkiverade nyheter 2009

09-12-30

En sammanställning av fiskeåret med lite bilder finns nu under "Rekord" i menyn. Eller så klicka här!

Det har kommit upp ytterligare torskar över 10 kg under mellandagarna men igår var fisket uselt enligt rapporter.

09-12-22

Över två månader sedan Lilla My var på vattnet! Längre lär det också bli för inget fiske är inplanerat under julen. Team Svinet har redan varit ute och testat vintertorsken och har fått två över 10 kg så de är där ute, men vi håller oss på land ett tag till. Möjligen kör vi någon tur efter vintertorsken annars är det fortsatta reparationer av båten som gäller så den är klar till vrakfisket till våren. Eventuellt kan det bli en avstickare till Bua för att fiska havsabborre om vädret är fint. Ska försöka göra den traditionella sammanställningen av året under mellandagarna. Fram till dess så önskar vi på Lilla My alla:

En Riktigt God Jul!

09-12-12

Fortfarande bra sillfiske med stor sill och det har börjat komma lite mer torsk i sillen också. Yrkesfisket har också fångat flera exemplar av staksill i Sundet. Den ser ut som en vanlig sill men har mörka fläckar på sidorna och blir också mycket större. Öresundsakvariet har fått in ett exemplar på 840 gr. Staksillen är dock utrotningshotad och inte aktuell som sportfisk.

09-11-30

Rullarna sålda!

09-11-28

Inget fiske på en månad nu men inte mycket är intressant nu heller. Det har varit ovanligt mycket vind och metat är halvsegt. Däremot är sillfisket bra just nu med mycket och stor sill.

Ingen som är intresserad av rullarna??? 600-700kr/st! Som hittat!

09-11-15

Säljes!

Två stycken Shimano TLD 25. Rullar med stor linkapacitet för djupt fiske. Inköpta 2003. Använda en del men i bra skick. Rullarna är outslitliga. Lina ingår ej. Nypriset är ca 2500-3000 kr/st. Maila mig!

09-11-14

Idag var det reparationer av båten som gällde. Farsan bytte stävstöd och flyttade vinchtornet samt gjorde vid en del elektriska fel som uppstått på både trailer och båt. Under tiden göt jag pilkar. Något fiske är inte planerat, förmodligen fortsätter vi reparationerna nästa helg om inte det mot all förmodan blir finväder. I Sundet är sillen tillbaka på norr men metet är lite halvsegt.

På radion går det för närvarande reklam för Jämtkraft s.k. miljövänliga el vilket är ett jävla skitsnack! Ingen vattenkraft är miljövänlig! Går man in på deras hemsida så är det första man ser en forsande älv. Jämtkraft är nu också anmälda till Konsumentverket av Älvräddarna för sin reklamfilm där en kanotist paddlar i forsar. Alla insatta vet dock att några forsande älvar vid vattenkraftverken inte finns, endast torrlagda stenöknar. Låt er inte luras av Jämtkrafts, Vattenfalls, Fortums mfl reklam om grön, miljövänlig el.

09-11-03

Kallt och blåsigt. Fortfarande fångas det massor av stor skrubba i södra Öresund men metet på norr har varit lite trögare. Sillafisket har varit segt på norr. Sillen är nere söder om Ven och ända ned mot bron. Den årliga debatten om Storfiskregistret har startat. Har ni några synpunkter så lägg gärna ett inlägg och påverka - här.

09-10-31

En märklig dag på Sundet!

Igår var det den traditionella arttävlingen Johans Lekstuga ombord på Vandia. Underbart väder men väldigt trögt fiske. Vann gjorde NSA-guiden Daniel Nilsson tätt följd av Anders Persson i Team Poseidon. Själv hamnade jag någonstans i mitten av listan. Flytet var inte med mig igår. Jag fångade nästan bara sandskäddor (som gav låg poäng) istället för högpoängsfiskar. Men man kan ju inte helt bestämma vad som ska nappa. Så är det ibland. Tack Johan och Thomas/Holger för en trevlig dag på Sundet. Om inte jag hade flytet med mig så var Fru Fortuna ändå närvarande där ute. Ombord på Vandia togs en jättestor slätvar på 1,80 kg. Att det fångas stora varar från Vandia på riktat drivfiske med sillstrimlor är ju inte ovanligt. Men varen nappade otroligt nog på borstmask ämnad för spättorna! En fantastisk fin fisk är det i alla fall. Ett stort grattis till fångstmannen Jackko Nilsson som därmed förpassar min slätvar från i våras till en tredjeplats bland 2000-talets största. (De tre största är alla fångade i år!). En annan som hade Fru Fortuna med sig igår var mästerfiskaren Ola Esbjörnsson. Ola är Sveriges mest målmedvetne och allroundkunnige fiskare och kanske den mest envise vilket han bevisade igår efter att i tre veckosluts jagande i Sundet äntligen knipa sitt efterlängtade reg på fenknot. Han reggade också en kolja. Men dessutom lyckades han fånga en kummel. Mig veterligen har det, trots intensivt spöfiske, tidigare endast fångats en enda kummel i Sundet genom tiderna. Snacka om att ha tumme med fiskarna. Grattis till Ola som nu jagar vidare mot otroliga 60 regarter i Storfiskregistret.

För övrigt så är det fortfarande fullt med makrill i grym storlek runt Stora Middelgrund.

 

09-10-29

En liten blänkare om hajarna

Pigghajen är uppsatt på Rödlistan som starkt hotad. Då pigghajen blir könsmogen först vid 11-12 års ålder och endast föder max 10 ungar efter en dräktighetstid på 22 månader så är den mycket känslig för fiske. Sedan yrkesfisket gick in för att fiska pigghaj på 60-70 talet har fångsterna sjunkit enormt. 1963 landade nordiska yrkesfisket 35000 ton pigghaj. Årets svenska kvot är satt till 73 ton och riktat pigghajsfiske är förbjudet, endast bifångster tillåts... En avlivad vuxen haj ersätts inte självklart av dess avkomma och även om den gör det så tar det minst 10 år. Pigghajar ska inte avlivas! Vill man sportfiska efter denna graciösa fisk så är det varsam C&R som gäller. För egen del så känner jag att vi nu i och med denna tur gjort vårt med de känsliga hajarna och inte kommer att störa dem något mer.

09-10-28

Fantastiskt hajfiske!

Första hajen - 6,25 kg!

Bosse med en på 6,65 kg

Största på 7,1 kg

Vi var på Fladen och fiskade pigghaj idag. Jag började dagen med att på första nedsläppet få en dubblé på 6,25kg och en på ca 4kg. Efter att vi fått dubbléer varje gång på de första släppen så monterade vi bort ena kroken och körde bara med en upphängare. Detta för att det är väldigt krångligt och tidsödande att hantera 2 hajar i båten, speciellt om den andra också hade 2 hajar i båten samtidigt... På kort tid tar vi 12 över reg-vikt (5 kg). 7 av dem vägde över 6 kg med största på 7,1 kg. Vi beslutar därför att sluta fiska eftersom det helt enkelt är för mycket haj! Det känns inte bra att dra upp en massa stora honor bara för att det går. De är dessutom krångliga att kroka av och blöder en del fastän vi krokat dem direkt så att kroken sitter i mungipan på de flesta. Alla hajar återutsattes utom en som vägrade simma ned. Jag rekommenderar enkelkrokar i st 3/0 - 4/0 med liten hulling eftersom hajen är hård i munnen och är svår att kroka av och har lätt för att blöda. En mindre krok med liten hulling gör mindre skada. Tjocka handskar är bra för att lyfta in hajen med (stöd magen).

Wahoo med Jimmy och kapten Rödskägg kom ut precis efter oss och hade 9 reg när vi åkte. Deras största då vägde 6,8 kg.

09-10-19

Okey dag igår. Faktiskt bra med rödspätta i förhållande till vad fisket gett de senaste åren och storleken var också bättre än vanligt. Inte så mycket 2-3 hg utan de var på 4-7 hg. Största lite över 8 hg. En del skrubbor och sandskäddor av hyfsad storlek blev det också. Vi försökte också först få sill vid M4 men det var soprent... så vi struntade i varfisket. Men det fans tydligen bra med stor sill nere vid Ven. Olle i Team Poseidon regade en därnere. Vi körde in och lämnade av morfar kl 2 och jag och Daniel Möller fortsatte meta men då blev fisket segare.
Många båtar ute. Krause fick ett reg på vitling (art nr 41) men annars hade de inte haft någon jättebra dag. Vandia hade fått en del spättor men inga stora då jag pratade med Thomas. Nadia hade fått en skrubba på 1,6.

09-10-17

Slött med både fiske och uppdateringar. Den senaste veckan har plattfiskmetet varit bättre. Det har kommit upp reg på både skrubba, sandskädda och rödspätta på Vandia. På Havlit har det fångats en spätta på 1,8 vilket är den största i år vad jag vet. Idag har fisket varit trögare enligt rapporter men det beror troligen på den värdelösa strömmen idag. Imorgon är det mer fart i vattnet så då ska vi ut. Det blir troligen först lite varfiske för att se om det fortfarande är på gång och sedan spättamete.

 

09-10-03

En massa blåst på gång nu. Lär väl inte bli något fiske den närmsta veckan. Det har å andra sida inte varit mycket som varit bra ute i Sundet bortsett från sillfisket och till viss del makrillmetet vissa dagar. Det är enormt mycket stor och fet höstsill just nu så både om man är ute efter julsill eller efter storfiskreg så är det all idé att åka ut. Jag tror de kommer att höja regvikten för sill till nästa år, för det är lite väl många reg som kommit upp nu. Så passa på!

Så fort vädret passar igen så blir det Östersjön för vår del.

09-09-26

Jag och Lill-Anders var på piggvarstur idag på Östersjön. Det blev 8 piggvarar upp till 830 gr. Det blåste dock alldeles för mycket för att gå ut på vraken.

09-09-22

Bilder från söndagen. Det var sjukt mycket sill därute söder om M4. Riktigt stor och fet sill. Vi fick nog 40 sillar över 300 gr men det var svårt med de sista grammen för att komma över reg-gränsen. Men vi lyckades båda två till slut. Då hade vi både sill till bete och mäsk samt nog för att frysa in inför andra fiskeprojekt. Vi åkte ned till Ven för att meta makrill och låg både på NV och NO sidan av Ven utan att lyckas speciellt bra. Fisket var väldigt trögt.

Kinnarpsfestivalen avgjordes i helgen. Stort grattis till kompisarna på Navia som tog hem segern. Ni kan läsa mer på Isolas och Henkes bloggar.

Makrill på 1070 gr

Reggsill på 355 gr

09-09-20

Massor av stor sill därute. Vi reggade två idag men makrillmetet gick sämre. Största makrill 1070 gr. Mer imorgon...

09-09-17

Sill, sill och åter sill. Stor är den också. Ska man fiska sill till julbordet så är det rätt tid nu. Det är en hel del båtar nere i Sundet och tränar inför Kinnarpsfestivalen som hålls i helgen men fisket har enligt rapporter inte varit så bra. Varfisket har varit trögt men Navia lyckades fånga en piggvar på en meters djup inne i småbåtshamnen i Helsingör. Lite av en bedrift.

09-09-10

En arg uppmaning!

Det är trevligt att allt fler har börjar upptäcka nöjet med att meta efter mer ovanliga arter men allvarligt... VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ VISSA MÄNNISKOR!?

Dödade fenknotar och berggyltor, masslakt på varar och koljor bara för de råkar vara goda på matbordet! Är ni yrkesfiskare eller? Låt de hålla på med sådan skit och försök som sportfiskare att fiska etiskt och ha beståndens fortlevnad i åtanke. Jag trodde detta var självklart. Ändå hör jag rapporter om att så kallade sportfiskare bonkar både berggyltor och fenknotar till ingen nytta. Vad ska ni ha dem till? Ni äter ju knappast dem. Behåller ni dem för att visa upp dem? Smart? Jag hör om danska turbåtar som tagit 70-80 varar över minimåttet på en dag varav alla slagits ihjäl. Tror ni inte detta påverkar beståndet? Hur mycket var tror ni det finns egentligen? Sådant beteende förstör fisket för oss alla! Ni kommer att köra varbeståndet i botten snabbare än ni kraschade Öresunds fina rödspättafiske. Nej det kan ni inte skylla på yrkesfiskarna. Tro fan att rödspättorna försvann när det låg flera turbåtar och många småbåtar och fiskade på Disken varje dag och antalet rödspättor på en turbåt kunde uppgå till många hundra och alla sparades. Ni sågar av grenen vi alla sitter på. Det måste till en attitydförändring, speciellt hos våra danska bröder som gärna behåller allt, men även hos skåningarna. Den gamla attityden att man ska behålla all fångad fisk är förkastlig. Här bör vi ta efter västkustbornas inställning till C&R. Det är sant att de kanske blivit tvingade till detta p.g.a. utfiskningen av Västerhavet, men hur tror ni Öresund kommer att vara om ett par år om inte attityden förändras? Och ja, man kan införa fångstbegränsningar och C&R-krav på skyddsvärda arter även på en turbåt. Det är bara att skriva in det i sina fiskebestämmelser precis som man har satt minimått på vissa arter. Vill ni inte har kvar fisket så ni kan leva på det? Mycket går att skylla på yrkesfisket men inte allt! Vänligen se längre än näsan räcker!

09-08-31

Fortfarande inget fiske. Det har fångats en hel del torsk i Sundet från turbåtarna nere vid Ven. Det är också mycket sill därute. Ännu längre söderut har skrubbametet varit bra. I Kattegatt har det fångats svärdfisk och håkäring.

09-08-20

Inget fiske och ingen uppdatering på ett tag. Mycket att göra på jobb nu vid skolstarten. På Sundet har det varit fortsatt hyfsat torskfiske på söder. Metet är fortfarande inte bra, det blir bättre framåt hösten, men det har fångats en del fina skrubbor söderut.

På Havöysund har det fångats en flundra på 200cm vilket motsvarar en vikt på 107,5kg!

09-08-08

Körde en runda till på Sundet. Det var åter igen trögt att få bete, ingen sill och få horngäddor. Den andra båten från igår var också ute idag, det visade sig vara Leif Krause med kompis. Fisket började som igår med napp i första drifterna för att sedan dö ut. Jag åkte upp och metade vitling ett tag istället under eftermiddagen men då kom fisket igång igen och Leif fick 8 varar på den tiden jag var borta... Vitlingarna var hyfsat stora med flertalet mellan 4-5 hg men de stora saknades. Kvällen tillbringades med mer varfiske. Det kom upp några till men tyvärr höll alla varar väldigt dålig storlek. Av de 20 varar vi två båtar fångade så var det bara någon enstaka som orkade över halvkilot. Märkligt. Som vanligt så återutsattes vararna.

09-08-06

Ny runda på Sundet idag tillsammans med morfar. Svårt igen att hitta sill så det blev att fiska upp horngädda till bete. Men det var också trögt. Fick några till sist och kunde börja meta. Två varar på första driften och en på andra gav löfte om en fin dag men tyvärr blev det trögt sen. Det blev bara 5 varar allt som allt + några fina skrubbor och en rödspätta på 1290gr som morfar fick. Alla vararna var små. En annan båt som låg där hade när vi åkte in 3 varar och två fenknotar varav den ena var ett reg. Det verkar vara fenknotstid nu. Det har kommit upp ovanligt många de senaste veckorna.

PS. Lyckade göra av med min mobil efter fisket så det går inte att nå mig på den, så ni vet.

Storfiskarna på Confident är ute på 10-gradarn och har fångat både vitrocka och blåkäxa över svenskt rekord samt den första svenska havsmusen. Varför är man inte där Navia ;)

 

09-08-02

Körde en tur från HBG igår. Började kolla efter torsk på de ställen som brukar hålla grov torsk nu på sensommaren. Det var torsk där och förhållandena var bra så det var inga problem att träffa men torskarna var i samma storlek som pilken på alla ställena. Övergick till att fiska upp sill för att meta var men det var ingen sill att se. Det slutade med att vi fick fiska upp lite horngädda till bete istället efter att ha fått en liten sill på en halvtimmes fiske. Horngädda var det dock gott om men de var bedrövligt små och tunna. Det var ju i och för sig bra eftersom de blir bättre bete då. Det var dålig drift för varfisket så fisket var trögt. Dessutom var det enormt mycket fjärsing som störde. Mot slutet bättrade sig dock driften och fisket kom igång lite. Fjärsingterroristerna minskade också. Jag fick ett reg på slätvar på 1110gr och farsan fick en fin slätvar på 890gr. Jag fick också en fenknot men den var tyvärr jätteliten. Men dock en fenknot.

09-07-24

Har inte fiskat något sedan hemkomsten. Lite mätt på fisket och det har dessutom inte varit något vidare fiske i Sundet. Makrillen har inte riktigt kommit som den brukar och torskfisket är ganska uselt. Visserligen fångas det en del men det är nere söder om Ven och det har varit dålig storlek på fisken på de flesta ställen. Vet man var man ska fiska så går det dock att hitta större. Nu är torskfiske i Sundet inget som lockar för tillfället utan jag ska försöka komma iväg på lite annat fiske - vrakfiske i Östersjön, mete på västkusten och några andra annorlunda projekt som jag hoppas ni får läsa om under sensommar och höst. Har inte orkat skriva något reportage från Norge så jag bjuder bara på några bilder därifrån:

     

09-07-16

Hemma igen från Norge. En vecka i Havöysund och sedan en vecka på Söröya. Vi hade inte lika flyt i fisket som förra året. Torsk upp till 17kg, sejar upp till 11,6kg, uer på 8,4 kg cirka 25 rödspättor över 2 kg med två över 3kg. Patrik fick en stor kveite på 30 kg annars fångade vi ca 15 mindre under 10 kg. Vädret var skit på Havöysund med envis nordanvind på 10 m/s så det blev mycket spättamete. På Söröya gjorde vi bara en Storskaltartur. Då var fisket ganska trögt. Vi la en timme på torksfiske på Reis (2 på 15 kg). Resten av tiden metade vi mest på djupet men de riktigt stora uerna var inte hemma. Vi fick en hel del på 2,5-4 kg men få större. Vi satsade också en del på att meta efter fläckig katt men det gav bara lubb. Tyvärr inga riktigt stora. En på 10 kg annars var det mest mindre. Men att upprepa förra årets fiske var kanske för mycket begärt. Ett reportage med bilder kommer när jag fått dem ihopsamlade och när jag får tid att skriva.

09-06-28

Imorgon åker jag till Norge. Det blir en vecka i Havöysund som guide och därefter en vecka på Söröya som gäst. Jag ska fiska båda veckorna med succégänget från förra året - Esben, Stefan och Patrik. Jag är hemma igen den 15 juli och fram till dess så blir det inga uppdateringar av sidan, men du kan följa fisket på Nordic Sea Angling och på bloggarna där.

 

09-06-27

En mindre sensation fångades idag på Sundet under Lupus klubbtävling. En större kunsfisk (uer)! Eftersom ingen större kungsfisk någonsin fångats i Sverige så är den ett potentiellt svenskt rekord. Fisken såg enligt uppgift ut att väga lite över kilot. Torskfisket har varit lite sämre de gångna dagarna. Det är en hel del fisk att se men de har varit svårtrugade och strömmarna har varit besvärliga.

I Norge har det varit riktigt bra fiske. På Söröya har det kommit upp flera riktigt stora torskar med en på 26,5 kg som störst. Den fångades av Olle i Team Poseidon. Stort grattis till honom! På Havöysund har det fångats flertalet flundror upp till 40 kg idag. Men värst är fisket som vanligt i Kvalsundet. Fler flundror på 20-40 kg har fångats kontinuerligt de senaste dagarna och idag kunde Jacob som är där och fiskar, beskåda årets största flundra. En norrman hade från sin lilla plastbåt spöfångat en flundra som uppskattningsvis vägde 165 kg (220 cm lång)! På måndag åker jag själv upp till Norge!

09-06-22

En båt från Pike 85 är i Kvalsundet just nu och har på första dagen landat 3 hälleflundror över 50 kg varav den största vägde 78 kg. Förutom det har de fångat 8-10 flundror på 10-30kg. Helt sjukt! Per Jonasson som fiskar i Kvalsundet i samarbete med Nordic Sea Angling har hittills i år i sin båt bordat ungefär 20 flundror på runt 150cm (ca 50kg) och däröver. Den största vägde över 100kg. Vilken som är Norges bästa plats för hälleflundra är nu odiskutabelt!

Slutligen en liten diskussion om avgifterna i våra hamnar. Tyvärr har många hamnföreningar inte förstått skillnaden mellan hamnavgift och rampavgift. I flera hamnar möts man av rena ockerpriser för att få lägga i sin båt. Många hamnar har nu också höjt avgifterna till rent oacceptabla nivåer. Som igår i Borstahusen där priset länge varit 80 kr för att lägga i båten. En avgift som var på gränsen. Nu hade man höjt priset med 50 % till 120 kr! Vi avvaktade med att betala för att under fisketuren bestämma oss för om det var lönt att köpa årskort till rampen. Väl i hamn igen så såg vi att det kostade 800kr och då vi inte är så ofta därnere så tryckte vi motvilligt in 120 kr till hamnfogden (han var inte där ens) och beslöt oss att inte återkomma. Det är billigare att köra båten från HBG till Ven sjövägen än att pröjsa det ockerpriset! Speciellt oacceptabelt är det när man för 140 kr får ett dygns båtplats i hamnen med el och alla faciliteter. Vad får jag för mina 120 kr? Lägga i båten. Inget mer. Annat jag kan tänkas göra i hamnen är samma saker som vanliga besökare gör gratis. Eller som i Hällevik där det kostar 140 kr att lägga i båten. Är det jag eller hamnföreningarna som är snåla? Jag har inget emot att betala Jan i Simrishamn 80 kr i rampavgift för han ger i alla fall service för pengarna och hamnen är alltid tipp topp och sportfiskeanpassad och han hjälper en med krånglande motorer, fisketips mm. Men jag vägrar betala 120-140 kr för ingenting mer än att lägga i båten! Och ska man som i Domsten på vintern behöva rensa rampen från tång och skotta den från snö eller som i Skillinge rensa den från bråte så ska man inte betala heller. I Glommen har man fattat detta. Det finns ingen som helst service i den hamnen och rampen är dåligt underhållen. Men å andra sidan så skiljer de på rampavgift och hamnavgift och det står "Rampavgift 20 kr" på skylten. Då får man vad man betalar för och de tjugo kronorna lades med glädje i lådan.

09-06-21

Ute idag med farsan och morfar för att fiska torsk. Det har varit bra fiske av och till under ett par veckor nere vid Ven med tidvis stor fisk. Idag var fisket inte så roligt. Det är ju för det mesta bäst tidigt på morgonen men vi var inte ute förrän kl 8. Det var dock en hel del bulor ändå, men på alla ställen vi testade så var det usel storlek på fisken. Vi tog bl.a. 8 fiskar i ett ett stopp på en bula men endast en av dem gick med nöd och näppe att behålla. Och så fortsatte det hela dagen med skillnad att det blev allt färre och allt mindre bulor att fiska på trots att vi sökte av från Sydpolen och upp till Fedteröven. Tråkigt, för det har fångats stor fisk många av de andra dagarna men de var där inte idag. All fisk vi såg fångas från andra båtar var också liten men småbåten Svinet hade fått en på 12 kg tidigt på morgonen.

09-06-16

Ännu mer hälleflundra!

Fisket i Havöysund fortsätter vara otroligt bra. I söndags kom det upp en en på 178 cm (ca 80 kg) en på 153 cm (50 kg) och ett par runt 40 kg. I måndags kom det ytterligare en på runt 50 kg. På Söröya har det fångats en torsk på 28,3 och flertalet mellan 20-25 kg. Norge är fantastiskt!

09-06-14

Sjukt mycket hälleflundra!

Fisket i Havöysund är för närvarande helt sjukt. Sedan i fredags har det landats ett otroligt antal stora flundror. Om jag räknat rätt så väger fiskarna 32, 35, 38, 39, 40, 42, 44, 50 och 65 kg + en på 153 cm (ca 50 kg), en på 161 cm (ca 60-65 kg) samt en otrolig bjässe på 180 cm som beräknades väga 80-85 kg. Vikterna är uppskattningar i de flesta fall efter den mycket träffsäkra längd/vikt-tabell som kommit till användning i Norge som möjliggör återutsättning av flundrorna. Helt sjukt! Hoppas fisket håller i sig eller i alla fall är lika bra när jag åker upp om 2 veckor.

PNC slutade med en vinst för Isola. Vännerna på Navia kom tvåa och Kinnarp Garmin slutade trea.

09-06-13

Snart en månad sedan vi fiskade! Skrämmande med tanke på att det är högsäsong! Det är väldigt mycket torsk därute på söder. Uppe på västkusten håller PNC på i dagarna. Team Isola leder efter dag ett med bl.a. reg på knot, berggylta och blågylta. Känns som om man får ta och dra upp båten där snart bara det vill sluta blåsa och tiden finns. Det svenska havskattsrekordet blev också slaget för någon vecka sedan. En riktig monsterkatt på 11,475 fångades av Peter Gimdal. Har också lagt till Anders Perssons blogg i länkarna.

09-06-06

Fortfarande slött med fisket. Blir inget denna helg heller. Det har annars kommit igång fint med sommartorsken. Som de flesta säkert vet så råkade anrika turfiskebåten Svalandia ut för en brand ombord. Svalandia som hade varit i Simrishamn för renovering sjönk söder om Trelleborg. Som tur var så klarade sig besättningen oskadd. Bara att beklaga. Sundet är nu en personlighet mindre.

09-05-31

Det har varit slött med både fisket och uppdateringarna. Har haft mycket att göra ingen tid för det man borde gjort..

Metet verkar ha varit lite slött på Sundet, däremot har sommartorsken kommit igång på söder. Horngäddan är förståss också kvar och de första makrillarna har fångats.

I Norge har man haft grymt rödspättafiske på Havöysund med massor av fisk på över 2 kg. Den största hittills har vägt 3,95 kg! De flesta rödspättor har återutsatts vilket troligen är ett måste då fisket sker på en mindre lokal. Läs mer på Nordic-sea-angling.se

09-05-21

Minimått på koljorna!

Vandia har nu som första turbåt infört ett minimått på koljorna - 45 cm. Mycket bra! Vi hoppas nu också att Sundets övriga turbåtar följer efter. Det bästa är ju naturligtvis att återutsätta alla koljor men det är ju svårt att införa på en turbåt. Men som enskild fiskare kan man ju naturligtvis välja detta oavsett om man fiskar från turbåt eller småbåt. En hink med vatten att ha koljan i medan man letar fram kamera och våg och sedan snabb dokumentation och varsam återutsättning bidrar ju till att vi får ha kvar fisket.

Andra arter som det borde bedrivas C&R på i mycket större utsträckning än vad det görs är rödspättan och vararna. Jag skulle också vilja ha ett väl tilltaget minimått för dessa. Som det är nu så behåller nästan alla dessa fiskar bara för att de är goda att äta. Rödspättebeståndet är numera väldigt nedfiskat och det är mestadels små fiskar som fångas (och behålls). Vararna kommer att gå samma väg tror jag om mentaliteten bland sportfiskarna inte ändras. Sedan så har Sundets yrkesfiskare en stor skuld i rödspättafiskets nedgång men man kan ju sopa framför egen dörr först.

09-05-17

Segt fiske idag. Inte en kolja på hela förmiddagen bara massa sandskäddor och vitlingar upp till 5 hg. Åkte upp på Disken istället. Det var fullt av sandskäddor där också och någon skrubba. Stannade på hemvägen på djupare vatten och metade upp lite rödspätta. Men ingen storlek på någon av plattfiskarna.

09-05-12

Envis nordvind blåser ned genom Sundet... :(

På Söröya har det börjat anlända lite fler gäster och fångsterna har då också märkbart förbättrats. Det har fångats en hel del hälleflundra upp till 56 kg och det är gott om stor torsk som vanligt. Veckans största väger 24 kg. Mycket havskatt fångas också.

09-05-10

Det blev inget fiske denna helgen bortsett från att jag åkte ned på stenarna och kastade lite efter horngädda vid niotiden idag. Strax därefter kom den utlovade blåsten från nordväst och havet reste sig till vita gäss på en halvtimme. Då åkte jag hem eftersom fisket inte var bra heller med endast två fångade horngäddor.

09-05-03

Vi ångar på! Nytt reg idag! Det var Daniel Möller som fick en kolja på 1080 gr. Det var hans 25 reg-art så ett stort grattis till honom. Vandia fick 4 regkoljor och Team Poseidon hade också ett reg. Påminner åter om vikten av att släppa tillbaka koljorna för att ha kvar det roliga fisket. Thomas på Vandia gör det men det finns ju andra turbåtar som bör tänka på detta. Vi fiskade även vitling ett bra tag under förmiddagen på samma ställe som Lillanders fick sitt reg på för två veckor sedan. Vitlingarna höll dock inte samma storlek idag. Största vägde bara 600 gram. Det var en del torskbulor däruppe men torskarna som fångades av turbåten som också låg där var mindre, 1-3 kg.

09-05-02

Ute och metade men först fiskade vi horngädda ett tag för att få agn. Det var massor av horngäddor och de höll bra storlek så vi la någon timme på det vilket gav utdelning för farsan lyckades fånga en på exakt 8 hg. Så fick han ett reg på den. Vi gick sedan över till att meta sandskäddor vilket inte var det lättaste då det var 2,5 knops ström. Men när man körde mot strömmen så gick det ändå bra att hålla botten. Det var sjukt mycket sandskäddor. Det nappade så fort man kom ned.  Dock så var storleken inte så rolig på de flesta så massor av fisk fick gå tillbaka. Vi försökte sedan meta var men trots bra förhållande med rätt ström och vind så gav det ingen utdelning. Ett par sandskäddor och vitlingar var det enda som nappade.

 

09-04-30

Två 50 kg flundror fångade i förgår i Kvalsundet. Flundrorna som mättes till 151 och 147 cm återutsattes. En "mindre flundra" på 29 kg fick avlivas p.g.a. skada. Detta från den enda båten på plats för tillfället. Läs mer på Nordic Sea Anglings sida.

09-04-26

Havskatt 4,75 kg

Slätvar 1,72 kg

Bilder på de två senaste storfiskregistreringarna (min 13:e och 14:e art från havet). Katten vägde 4,75 kg och fångades på Kattegatt under en tur där vi fick 9 katter. Alla katterna återutsattes, även den stora. Slätvaren vägde 1,72 kg och metades upp i Öresund. Slätvaren är faktiskt den största svenska slätvaren på 2000-talet. Också slätvaren släpptes åter. Bestånden av var och havskatt är inte starka. Därför rekommenderar jag att ni återutsätter dessa fiskar även om de må vara delikatesser på matbordet. Speciellt de stora exemplaren är viktiga för reproduktionen. Slätvaren var t.ex. tjock av rom. Katterna kan vara lite besvärliga men med en kraftig tång och ett grepp över nacken så funkar det att släppa tillbaka dem också. Det är lätt att fiska bort katterna från ett vrak. Det är tråkigt om man gör det bara för att havskatt anses vara fint på matbordet. Själv tycker jag inte havskatt är så gott, det finns många andra godare fiskar.

09-04-25

Det är en liten mellanperiod på gång nu då inget fiske är direkt dåligt men inget heller är riktigt bra förutom horngäddefisket. Sillfisket är på väg ned, torskfisket är knappast lysande men det går att få en del plattfisk på metet. Mestadels sandskäddor och skrubbor som vanligt på våren.

I Norge är säsongen i startgroparna på Söröya och Havöysund. Ännu finns inga gäster däruppe. Däremot har Per Jonasson satt i båten på Nordic Sea Anglings nya destination Kvalsundet. Premiärturen resulterade i en kveite som mättes till 135 cm, alltså en vikt lite över 30 kg. På Vaeröy är säsongen redan igång och det har fångats flertalet massiva flundror. Det verkar bli en roligt inledning på säsongen däruppe!

09-04-19

Jag och Jocke var nere på stenarna vid Västhamnen under eftermiddagen för att fånga lite horngädda. Lite horngädda blev det också med betoning på lite. Trots soligt väder så var det bara ströfiskar. Det är nog ännu lite för tidigt. Jocke lyckades med konststycket att fånga två havsöringar istället. Den ena höll nog måttet precis men var mager så båda fiskarna returnerades omgående utan att vägas.

09-04-18

Ute och metade med Lill-Anders från Navia. Varfisket gick uselt p.g.a. värdelösa strömförhållanden. Det var knappt någon ytström men mycket bottenflod. Gav upp det efter ett par resultatlösa timmar och åkte och metade vitling och lerskädda. Ingen lerskädda nappade men däremot ett antal vitlingar i fin storlek. Lill-Anders fick ett reg på 0,810 kg i första släppet. Efter ett tag blåste det upp ganska mycket från norr och det gick höga vågor så fisket var inte så trevligt på slutet. Det var en del horngäddor som slog i ytan men vi fiskade inte efter dem.

09-04-15

De första horngäddorna är här. Enligt rapporter har det fångat en del ute på Sundet.

Tips om hur ni fångar horngäddan kan ni läsa om under "Fisketips" i vänsterspalten. Som traditionen bjuder går jag också ut med den årliga uppmaningen:

Fiska horngäddorna på ett sportfiskemässigt sätt! Skippa sillahäcklan! Gör små lockryck istället för stora. Försök att inte felkroka fisken! Släpp tillbaka all fisk ni inte ska äta! Horngäddan är här för att leka!

09-04-12

Greenpeace kommer att dumpa stora stenblock i Natura 2000 områdena Fladen och Lilla Middelgrund för att förhindra trålningen och skydda bottenmiljön. Mer hårdbotten är också positivt för det marina livet. Läs mer här

Det är mycket bra de dumpar stenblock. Det tragiska är enligt mig att man måste ta till sådana åtgärder bara för att länsstyrelserna är så flata att de inte klarar av att stoppa fisket i Natura 2000 områdena vilket borde vara självklart. Varför ha marina reservat om det inte gäller fisket? Helt meningslöst! Det är länsstyrelserna som skapar de lokala bevarandeplanerna för Natura 2000 områdena.

Vill ni ta kontakt med ansvariga för att påtala problemet så finns tele och mail här nedanför. Man behöver inte säga eller skriva så mycket utan mer reagera mot det olämpliga att yrkesfisket får fortsätta i ett Natura 2000 område som borde skyddas och att ni stöder aktionen från Greenpeace:

Länstyrelsen Halland:
Fiskeenheten Peter Norell
035-13 22 77
peter.norell@lanstyrelsen.se

Miljövårdsenheten Börje Andersson
035-13 22 20
borje.andersson@lanstyrelsen.se

Länsstyrelsen Västra Götaland
Naturvårdsenheten
031-60 50 00
natur.vastragotaland@lansstyrelsen.se

Vattenvårdsenheten
031-60 50 00
vattenvard.vastragotaland@lansstyrelsen.se
fiske.vastragotaland@lansstyrelsen.se

 

Man kan även höra av sig till Fiskeriverkets samordnare för samförvaltning Laura Piriz. Hon sköter fiskeriverkets samarbete med bl.a. länsstyrelserna.

http://www.fiskeriverket.se/vansterm...780002604.html

laura.piriz@fiskeriverket.se

Jag har varit i kontakt med henne innan angående de marina reservaten men det kan ju vara bra om det blir tryck från fler.

Fiskeriverket har faktiskt regeringskrav på sig att införa sex fiskefria områden runt våra kuster senast 2010:

http://www.fiskeriverket.se/arkiv/ny...e80009112.html

Men det är ju inget som säger att man inte kan ha fler områden. De sex fiskefria områden borde vara andra områden än Natura 2000 områdena som ändå borde vara fiskefria.

 

09-04-09

Metade idag igen. Enormt trögt fiske. Inte en kolja på hela förmiddagen. Det enda som nappade var i princip en massa små sandskäddor. Efter lunch så gav jag upp det fisket och försökte efter plattfisk på Disken. Det var lika trögt. Åkte upp till Kronborg där det alltid är massa fina sandskäddor på våren. Det var det inte nu. Botten var full av tång och strömmen var jättekonstig.

09-04-08

Ute och metade kolja och vitling idag. Det var ganska trögt om man bortser från alla sandskäddor som störde. Fick kolja på 870 gr och vitling på 675 gr så det saknades några gram per art för att få reg. Alla koljor och vitlingar släpptes i igen. Jag uppmanar åter alla att returnera dem oskadda. Finns ingen anledning att spara koljorna! Däremot finns det många anledningar att släppa tillbaka dem. T.ex. att Öresund är deras enda fristad från trålarna och för att ni förmodligen vill ha kvar fisket...

Har lagt till Team Beauty, Henke Carléns blog och Team POFS på länksidan.

09-04-02

Det är mycket öring ute i Sundet. Det tas en del från kusten men speciellt ute i frivattnet och i sillstimmen görs fina fångster av flertalet öringar per båt. Det är fina fiskar på upp till 5 kg. Det ska ha fångats ett par bestar på 7-8 kg också. Dessutom har det fångats en lax på 13,75 kg. Nu stundar påsken och jag ska vara ledig så kan jag bara blir frisk från min förkylning så lär det bli en del fiske.

Har lagt till danska fisketeamet Gadus´n och Team Isolas blog på hemsidelänkarna.

09-03-29

Metet har kommit igång. Det är en hel del feta sandskäddor där ute. Skrubborna och rödspättorna är mestadels magra nu efter sin lek, så släpp gärna tillbaka dem. De är inte mycket att äta. Det har också fångats lite kolja från turbåtarna. Var själv ute idag och testade efter kolja och vitling men det var mycket dåligt. En hel del sandskäddor och skrubbor på södra Disken. Största skrubban fick jag dock när jag hade metet i medan jag tvättade båten utanför Norra Hamnen på väg in - 820 gr.

09-03-15

Gott om fisk därute idag, speciellt på morgonen. Då var de också på hugget och fisket var hyfsat givande trots besvärliga strömförhållanden. Framåt förmiddagen slutade fisken nappa och simmade fort runt längs botten och strömmen var fortsatt besvärlig. Alltså blev fisket sämre trots att det fanns en hel del fina bulor. Någon småbåt hade landat en över vardera men vi var inte så lyckliga utan fick nöja oss med mellanfisk.

På Söröya väger dagens största runt 26 kg.

09-03-14

Sjukt mycket fisk idag igen på Söröya. Minst 40 över med en jätte på 28,7 kg i topp. Fångad av Christer Mårtensson.

Mycket fisk på Sundet också, både på söder och norr. Svinet hade 5 över idag och Göjsen 2 över. Mycket mellanfisk också.

09-03-13

Jimmy rapporterar från Norge. Ingen internetuppkoppling så därför inga rapporter på hemsidan. Fisket är bra. Sjukt mycket fisk inne i Breiviksfjorden. Stimmen av torsk är 30-40 m höga. Det är bara fisk över 5 kg och det smäller på direkt man kommer ned. Det är 8 man som fiskar. Igår hade man 20 över upp till 22,4 kg. Idag har man ca 40 över upp till 26,55 kg. Den största togs av Göran Billstedt.

I Sundet är fisket nästan lika bra. Massor av fisk de senaste dagarna lyder rapporterna. Som det ser ut nu så är vi på vattnet på söndag.

09-03-08

Inte mycket koncentration på fisket för tillfället för egen del. Det har varit upp och ned där ute på Sundet. Massor av sill. Det har varit en hel del bulor nästan varje dag men de riktigt stora lyser med sin frånvaro. Det är mycket mellanfisk. Drivfisket har inte varit något vidare överlag. Nu börjar det nästan kännas som vår och då stiger också fiskeaktiviteten. Lär nog bli lite mer rapporter framöver om vädret tillåter.

09-02-27

Fick rapport från Lill-Anders som varit ute med Hubert på Blaeser. De hade fått bra med mellanfisk och en över på 12 kg. Salty hade fått två eller tre över idag.

Greenpeace kommer att fortsätta placera ut stenblock för att stoppa bottentrålningen. Nu planerar de att dumpa stenar i Natura 2000 områdena på Lilla Middelgrund och Fladen för att hindra trålfisket. Det är för mig obegripligt att myndigheterna kan tillåta trålfiske i ett Natura 2000 område så en stor applåd till Greenpeace som försöker stoppa det. Dessutom så ökar ju stenblocken andelen hårdbotten i områdena vilket är positivt för växt- och djurlivet.. Läs mer här.

09-02-26

Det har varit ytterligare möte angående sportfisket i separeringen. Kustbevakningen har ju delat ut varningar men också böter de senaste veckorna. Från och med nu blir det inga fler varningar utan enbart böter för alla som bryter mot regel 10 i de internationella sjövägsreglerna. Reglerna går att läsa här. Kustbevakningen kommer också att intensifiera arbetet med att få båtförarna att följa reglerna. Man har tillgång till både båtar och flygplan rustade med avancerad radar i detta arbete. Du behöver alltså inte se kustbevakningen, men de ser dig... Detta gäller i hela separeringen även om problemet mestadels uppstår i och runt färjeleden. Arbetet görs inte för att jaga fiskare med böter utanför att olyckor inte ska inträffa. Det görs också för att många fiskare visat dåligt omdöme och inte hållit undan för yrkessjöfarten. Det var precis detta jag skrev om 19 januari...

Laxsillen som barnen fann ska nu skickas till Naturhistoriska Riksmuseet för undersökning. Det står lite mer om den här och här.

Fisket i Sundet idag verkar ha varit trögt då det var 3 knops flod.

09-02-24

Idag var vi nere på stranden med ungarna på jobb. En av killarna lyckades med händerna fånga en märklig fisk i strandkanten. Förmodligen var den sjuk eller skadad eftersom han lyckades med det och fisken dog också ganska snart i spannen vi hade den i för att studera den. På buken hade den lysorgan som skimrade till med ett blågrön ljus när den rörde på sig. Vi tog med fisken till skolan där jag kunde identifiera den som en laxsill, en liten fisk som egentligen ska leva på djupt vatten i Atlanten och Nordsjön. Vad den gjorde nere hos oss i Öresund vet jag inte. Ett roligt fynd i alla fall.

 

09-02-22

På sydkusten har Ulf Stahre fått igång fisket med sin båt Falken. I fredags togs årets hittills största torsk på 23,9. Ett annat båtteam som också var på sydkusten samma dag hade dock sämre fiske.

09-02-20

Årets första Östersjötur genomfördes igår på Hanöbukten. Resultatet var inte mycket att tala om. 15 torskar upp till 8 kg på tre man på en hel dag trots besök på båda våra specialvrak och 60 körda sjömil. Fisket i Sundet har också varit trögare i veckan.

09-02-17

Var ute igår. Skulle satsa på att regga sill och vitling eftersom det kommit upp reg på dem från turbåtarna. Alltså blev det en ensamtur eftersom ingen vill fiska detta. Kollade först runt lite efter torsk. Det var inte mycket att se. Nästan rent överallt både på torsk och sill. Nere vid Kopparverket var det några mindre bulor som gav ett par mellanfiskar. Körde sedan söderut och fiskade hela vägen från M7 till Nordvästrevet efter vitling. Det var kallt och riktigt uselt. Vet inte var fisken var, det var inte ens tjockt med sill nere vid Ven som vanligt! Bara små ynkliga stim. Upp till Pålsjö och kollade runt lite. Inga bulor där heller. Det ligger ett nytt spökgarn från nordsidan av Norra Pålsjöknallen och norrut mot första toppen norr om den bara så ni vet... Körde in mot 25 metaren och där var det proppat med sill. 15-20 m tjockt på kanterna. Full häckla varje nedsläpp. Fiskade sill i två timmar men utan att få någon reg. 290 gr blev största och båten såg ut som en slaktarbod. Finns en anledning att jag vanligtvis vägrar fiska sill...

09-02-14

Har haft väldigt mycket att göra så det har varken blivit fiske eller tid för uppdatering av sidan. Ute på Sundet har det de senaste två dagarna varit lite trögare efter många dagars stabilt fiske. Har någon försökt ringa min mobil så har jag inte kunnat svara för den har varit borta en vecka... :(

09-02-02

Tyvärr så verkade det vara fel angående EU-kommisionens tillbakavisande av kritiken mot artikel 47. Läs Sportfiskarnas inlägg i debatten här. EU kan i profana ordalag ta sitt förslag och stoppa upp det på ett mörkt ställe... Jag föreslår att alla som har möjlighet kontaktar dels Joe Borg, ansvarig för havsfrågor och fiske i EU (på engelska), dels Eskil Erlandsson vår svenska jordbruksminister. Skriv hövligt och faktabaserat och protestera mot detta vanvettiga förslag!

Mitt enkla förslag att lösa detta är helt enkelt att man särskiljer sportfisket från termen fritidsfiske. Då rör detta förslag oss inte. Det är ju fritidsfisket med nät man vill åt. Dessutom så skulle det få den positiva effekten att media inte hela tiden tror att myndigheter menar sportfiske när de skriver fritidsfiske, vilket fått följden att sportfisket får klä skott för all negativ uppmärksamhet fritidsfisket med nät, garn och ryssjor får.

09-01-31

Lilla My var på havet idag men vi gjorde en riktig skittur och fick det inte alls att stämma och resultatet blev därefter. Fisket skedde en bit söder om färjeleden och det var en del att loda. Men eftersom vi inte fick rätt på fisket så gick vi redan på förmiddagen upp norrut istället. Det var helt fel gjort för det kom upp fin fisk söder om färjeleden efter vi åkt och uppe på Pålsjö var där inget alls att loda och man måste ju se något på lodet för att lyckas missa det... :(

Vi övergick därför till att fiska upp lite sill att ha inför nästa fiskeprojekt. Det var gott om sill i bra storlek (största 330 gr). Sedan gick vi i hamn tidigt. Vinter, Öresund och Lilla My går inte så bra ihop, det borde vi lärt oss av de gångna åren. Lilla My räcker därför ut tungan åt Öresund och tänker fiska i andra vatten istället!

09-01-30

Massor av fisk därute idag. Nadia har enligt uppgift 11 över upp till 18,9 kg. Filip på Salty hade en god dag och skeppade upp 4 över på sin båt. Den största vägde 19 kg.

09-01-26

Segare fiske därute idag och igår enligt rapporter. En båt har varit på Östersjön och fiskat kustnära, mestadels på stentoppar. De rapporterar om mycket fisk på 1-4kg överallt. Det är ju positivt. Låt oss bara hoppas att inte yrkesfiskarna gapar på fiskeriverket att öka kvoterna utan att torsken får växa till sig och leka och inte sluta i ett trålarlastrum i förtid. Oavsett om torsken har lyckats med ett par års lek så blir det ju ingen ökning av beståndet om man direkt fiskar upp den! Kvoterna bör hållas på en fortsatt låg nivå även de kommande åren!

Vad gäller den nyligen uppblossad debatten om EU:s artikel 47 har nu EU-kommissionen tillbakavisat en del av kritiken. Läs här. Inget insjöfiske berörs och i havet är det bara fiske från båt på överfiskade bestånd som skyddas av flerårsplaner som berörs. Dock är det fortfarande flera frågor som inte är besvarade:

* Vilka bestånd är det som förslaget gäller? Vilka är skyddade av flerårsplaner? SVT påstår att bara östersjötorsken berörs i Sverige men är inte fler bestånd överfiskade och skyddade av flerårsplaner.

* Gäller förslaget verkligen också ett förbud mot C&R? Så om jag fångar en fisk från ett överfiskat bestånd måste jag då bonka den och rapportera den? Kan jag inte bara släppa i den igen? Jag vet inte vad informationen kommit ifrån att artikel 47 skulle gälla C&R då jag inte själv kan hitta någon info om det men oavsett vad EU tycker så hoppas jag att Svenska sportfiskare är tillräckligt självständiga att förstå att C&R är något som vi ändå ska kunna göra även i fortsättningen då EU:s reglering inte är tillämplig på Svenskt sportfiske.

EU:s förslag är egentligen positivt för fisken. Man är ute efter fritidsfiske (till 99% med nät) som sker på överfiskade bestånd. I vissa andra länder (men även till viss del i Sverige) så sker det nämligen ett stort uttag av dessa fritidsfiskande garnfiskare som påverkar beståndet. Fisken säljs dessutom oftast svart. Med Eu:s registreringskrav så skulle dessa fiskares uttag räknas in i kvoten. Yrkesfiskarnas uttag måste då således minskas för att uttaget inte ska bli för stort vilket ju är jättepositivt. Tyvärr så kommer det rekreativa fisket i kläm.

Som sagt så ska jag ta tag i det när det lugnat ned sig med annat.

09-01-24

Det är väldigt trögt fiske därute idag enligt rapporter men går och förgår var fisket kanon. Igår hade Nadia 10 över och Svärd 7 över. I torsdags hade Hubert 10 över. Drivfiskebåtarna har också fångat bra med fisk i god storlek.

Jag har varit sjuk (igen), haft mycket att göra och ska nu också uppdatera Jimmys Söröyafilm med nytt material från senaste säsongen men jag ska ta tag i politikerna så snart det är klart. Dels ta kontakt med Fiskeriverket angående torskfisket i Sundet och Kilen dels ta kontakt med våra EU-parlamentariker angående det idiotiska förslaget om artikel 47 precis som Nikolaj i Team Svinet gjort på danska sidan. Gå in och läs mer om detta där. Det kommer mer om det här också när jag får tid till det. Jörgen har lagt lite info om det i gästboken också.

09-01-16

Det var trögt fiske idag på Sundet men det kom upp några fina fiskar. Det har varit trögt i ganska många dagar nu. Kan det ha något med trålarnas framfart att göra? Det är några riktiga lågvattenmärken i inläggen där. Ibland undrar man hur vissa människor är funtade? Det gäller inte bara trålarskepparna! Det gäller också de yrkefiskare som medvetet fiskar med nät efter de stora torskhonorna nere vid Ven. Yrkesfiskarna vet mycket väl att Öresunds stationära torsk leker i hålorna där nere. Vissa yrkesfiskare låter därför bli att lägga garn på de platserna för att inte äventyra torskleken. All heder åt dem! Tyvärr så är det andra som istället målmedvetet fiskar på just de platserna med extra stora maskor i garnen. Jag hoppas yrkesfiskarkåren själva sanerar bort dessa nötter!

Men det är inte bara vissa yrkesfiskarna som borde tänka sig för. Tydligen är färjekaptenerna och rederierna nu så trötta på småbåtarna i färjeleden och i separeringen att de vill ha ett fiskeförbud från M1-bojen (norr om Domsten) och ned till Ven. Det har tydligen redan varit möte om detta! Jag är själv förvånad över att det inte inträffar fler olyckor och tillbud med tanke på hur många småbåtar det ligger därute och speciellt med tanke på hur vissa uppför sig. En uppmaning:

Ni som inte sköter er - Ni sabbar för alla oss andra!

Reglerna är mycket klara hur man uppför sig i separeringen. Ni ska i god tid hålla undan! I god tid innebär inte 100m. Vissa stora fartyg kör med 25 knop. De kan inte stanna eller väja och kommer otroligt snabbt. Kaptenen ska inte behöva bli orolig. Ligger ni stilla så ska ni börja köra undan (inte ta upp grejorna)  när de är minimum 500 m från er. Helst mer!! Ha alltid motorn igång så ni lätt kan köra undan och inte står där med en motor som inte startar! I färjeleden råder egentligen fiskeförbud. Alltså borde man inte fiska där. Dock så ligger ju en av vinterns hetaste torskplatser där - Gylles Bluff. På danska kallas platsen "den forbudte", alltså "den förbjudna". Det är för att det är förbjudet att fiska där. Färjekaptenerna är vansinniga på småbåtarna som fiskar där. Speciellt när de inte kör undan i tid. Det kan naturligtvis ifrågasättas om det är värt att riskera ett fiskeförbud bara för att man vill fiska där. Ett fiskeförbud kommer säkert att komma om detta fortsätter. Det kommer inte bli mellan M1 och Ven men låt säga att det blir mellan M4-Disken N eller i värsta fall helt omotiverat M4-M5. Då försvinner många bra fiskeplatser som inte ligger i färjeleden, såsom norra Disken, södra Lappen, Gränsen, DM, Reningsverket mm. Som situationen är nu uppmanar jag alla att hålla sig ifrån Gylles och färjeleden i fortsättningen!

09-01-13

Så nu fungerar menyerna igen som de ska! Det är inte mycket rapporter från fisket därute. Det verkar ha varit ganska uselt i flera dagar nu.

09-01-06

Så är vi igång med ett nytt sportfiskeår.  Det var bra fiske på nyårsdagen men sedan följde flera dagar dåligt fiske för småbåtarna. Det var har dock varit bra drivfiske nere vid Kopparverket där turbåtarna fångat en hel del fisk av bra storlek. Största har vägt runt 10 kg. Lilla My får nog stanna på land till vi fått reparerat bromsarna på trailern. Det går nämligen inte att backa utan att påskjutsbromsen går i.

Det verkar som vi får ett svenskt världsrekord på hälleflundra också. Har precis hjälpt Ulf Hugsén att anmäla hans fantastiska kveite på 196 kg till IGFA. (krångliga regler) Av någon anledning är inte Sören Becks kveite på 202 kg anmäld. Märkligt! Tre svenska salta världsrekord på ett år är ju fantastiskt, även om rekorduern som Patrik fick på vår tur nu är slagen. Vill ni ha hjälp med något eller behöver tips till fisket så går det bra att maila mig (mailen står uppe i högra hörnet). Det kommer nästan dagligen frågor om olika saker så det är inget konstigt. Men kolla först igenom alla menyerna och artiklarna i vänsterspalten om inte svaren på era frågor står där. Där finns tips om allt från utrustning, betestillvetkning, ekolod, ankring, hamnar och positioner, samt konkreta fisketips för olika arter.

Nu har också Fiskeriverkets fiskeförbud i Kattegatt gått ikraft. Ni minns det förbudet som jag skrivit om innan och försökte påverka till det bättre genom mitt egna förslag och namninsamlingen jag startade. Fram till den 31 mars är alltså stora delar av södra Kattegatt stängt för fiske. Läs mer vad som gäller här. Vad som jag tycker är horribelt är att det fortfarande är tillåtet för trålarna att köra i Kilen i norra Sundet under hela januari månad. Tyvärr vek Fiskeriverket ned sig för yrkesfiskets lobbyverksamhet. Det är ju nu i januari som fisken vandrar in genom Kilen för att leka. Jag kommer att ta kontakt med Fiskeriverket igen angående detta och för att reda ut vissa oklarheter vad som gäller för sportfisket resten av året.

 

Arkiverade nyheter

2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008

 

Tillbaka till Aktuella nyheter!

 

 Antal unika besökare Antal unika besök idag