VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Pillemete

Tackel!

Det går naturligtvis att köpa färdiga tackel för bottenmete i Sportfiskebutikerna. I värsta fall går de också att använda en sillahäckla som tackel. Men det är effektivare att fiska med tackel speciellt utformade för bottenmete och då speciellt sådana man gjort själv. Det finns naturligtvis lika många sätt att knyta tackel som det finns fiskare som gör det. Om det ena är bättre än det andra vill jag inte döma om. Effektiva tackel kan se mycket olika ut. Det handlar då faktiskt om tycke och personlig smak. Troligen vänjer man sig vid hur det egenkomponerade tacklet fungerar under praktiskt fiske och fiskar då effektivare med det än med andra som är ovana. Oavsett hur man knyter tacklet måste det uppfylla tre grundläggande villkor för att det ska anses vara effektivt:

* Det ska presentera betet på ett för fisken naturligt sätt så att den inte fattar misstankar utan glupskt kastar sig över det.

* Det ska kunna förmedla nappet på ett bra sätt till fiskaren och fungera genom att enkelt fästa kroken i fisken vid mothugget.

* Det ska vara funktionellt. Enkelt uttryckt - det ska hålla och inte trassla under fisket.

Den sista punkten är faktisk det svåraste. Ett tackel kan se hur bra som helst ut men sedan inte fungera praktiskt. Trassliga tackel är inte roliga att fiska med.

 

Material:

Lina - Nylon 0.40-0.45mm. Grovleken behövs då linan slits vid ideligen bottenkontakt.

Krok - Det är viktigt att kroken är av bra kvalitet. Owner Chinu, Kamasan B980 eller Kamasan B983 är bra kortskaftade krokar. Owner gör också bra långskaftade krokar t.ex. EBI Baitholder men favorit är Gamakatsus G-Code F314

Övrigt: Lysslang 3mm, pärlor, lekande och hakar. Gjutning av sänke finns beskrivet på "Gör det själv sidan"

 

Knutar: 

Till upphängaren använder jag en upphängarknut och klipper av linan inne vid knuten så man bara har en tåt som står ut. Man kan också använda en kirurgknut med tre varv. Om man använder den sistnämnda så brukar jag låta upphängartafsen vara den av tåtarna som pekar uppåt. Detta för att få upphängaren att självmant stå ut lite från tacklet.


Upphängarknut

   Kirurgknut

 

Till alla fästpunkter i lekande och krokar använder jag Trilene-knuten men med modifieringen att jag låser tampen genom att dra den genom den ögla som uppstår vid knytningens sista del när man för linan genom de båda öglorna vid krokfästet. För då linan genom den stora ögla som bildas så har du effektivt hindrat knuten från att glida.

   Modifierad Trilene-knut

Obs! Det är viktigt med alla knutar att fukta lina rikligt innan knuten dras åt. Gör du inte det kommer brottstyrkan att sänkas avsevärt!

     

 

Massor av tillbehör. Pärlor kan köpas på t.ex. Panduro.

 

 

 

Specialtackel!

Här nedanför syns några tackel speciellt utformade för specifikt fiske.

Tackel för spätta. Pärlor och spinnarskedar är till för att locka.

 

Tackel för spätta med bom istället för glidande sänke.

 

Tackel för skrubba. Jag brukar inte ha upphängare.

 



Bomtackel med både släp och upphängare.

Tackel med slang för kolja och vitling.

Tackel för var. Släpet är ca 1,5m.