VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Pillemete

Beten

Borstmask

Det helt klart effektivaste betet för de flesta fiskar man kan pillemeta efter. Fiskar otroligt effektivt då de förmodligen har en mycket attraktiv doft för fiskarna. Är faktiskt ganska tåliga. Tål att bli delade på och håller ganska länge när de väl kommit i vattnet. Sitter också förvånansvärt bra på kroken. Borstmask är svårt att fånga själv. De finns till salu i flertalet redskapsbutiker. Vi köper våra på Sportfiskedepån eller på båtuthyrningen strax söder om Helsingör. Båtuthyrningen ligger på 56:01´480 - 12:36´420. Det är grunt vid bryggan och ligger några gamla bryggstenar en bit utanför. Borstmasken kan förvaras i sina burkar ett par dagar i kylen, hur länge beror lite på kvaliteten. Ha inte för kallt i kylen och öppna burkarna för att släppa in nytt syre. Men skaka dem inte, det är bättre att de ligger i dvala. Är det någon mask som dör så plocka bort den omedelbart. Annars riskerar du att de övriga också ger upp hoppet och begår kollektivt självmord. Förmodligen utsöndrar döda maskar något ämne som påverkar de levande. Jag har prövat att förvara borstmaskarna i en 120 liters back med saltvatten stående nere i ett kyligt garage. Det fungerade dock inget vidare fastän jag bytte vattnet. Bästa platsen för masken är nog i kylen

 

Sill

Mycket effektiv bete om den den är färsk och nyfångad. Då fiskar den i princip lika bra som borstmask när det gäller många arter. Sandskädda, skrubba, vitling och kolja brukar inte vara smarsmakade när det gäller nyfångad sill.  Köpta sillfiléer eller infryst sill fungerar sämre. Sillen skäres i tunna strimlor och fästes på kroken genom att man trycker den två gånger genom strimlan. Avslutar du med att trycka ut kroken genom skinnsidan sitter sillstrimlan som berget. Skär gärna sillstrimlan så att den ena änden avslutas med en tunn spets. Fäst sillstrimlan så att denna ände hänger och vickar förföriskt från kroken. Med sill på kroken kan du vara 99% säker på att alltid ha bete kvar på trots att du missat nappet. Även om fisken mot förmodan lyckats tugga av köttet så sitter nästan alltid en bit av skinnet med vidhängande kött kvar på kroken och luktar och lockar.


Andra fiskagn

Naturligtvis kan man fiska med andra fiskarter än sill. Precis som med sillen är det viktigt att den är färsk, helst nyfångad. Jag har provat att meta plattfisk med horngäddefiléer och det fungerar fint. Makrill är, precis som sill, en fet fisk med mycket doft och fungerar säkert alldeles utmärkt för pillemete. Djuphavsmetarna brukar framhålla makrillen som det främsta betet. Dock föredrar jag att äta upp makrillen själv. Sej har jag själv använt till djuphavsmete och då fungerade den bra. Torsk är mindre bra eftersom den är en så torr fisk. Det ska helst vara en fet fisk som sill eller makrill då de luktar mer. 


En rödspätta fångad på räka från Parapeten. För ovanlighetens skull har den nappat på upphängaren istället för släptafsen. Lägg märke till den vita fläcken under bröstfenan. En mutation typisk för Sundets spättor.

Räka

Kan vara okey att fiska med. Både plattfiskar och kolja har en förkärlek för räkor. Köp då oskalade räkor i storlek 90/120. Skalade räkor har tappat mycket av  lukt- och smakämnena. Nackdelen med räkor är, förutom den fruktansvärt äckliga doften som sätter sig i allt som kommer i kontakt med dem, att de dessutom sitter ganska dåligt på kroken. Räkor är ganska spröda i köttet och fisken har en förmåga att pilla av dem från kroken. Behåll en del av skalet och stick kroken genom det för att göra det svårare för dem.


Sandorm

Ett för fisken väldigt lockande agn. Doftar förmodligen som en gourmetmåltid för dem. Tyvärr sitter sandormen värdelöst på kroken. Till skillnad från borstmasken som har en köttig kropp, så består sandormen i princip av ett skinn fyllt med vätska. När man sticker hål på skinnet rinner innehållet ut.  Dessutom sitter resterande sandormsrester dåligt på kroken. Räkna med att fisken tuggat av betet om du missat hugget, ja du kan förresten räkna med att fisken pillar av sandormen utan att du vet den hugger i många fall. Ingen personlig favorit, men har man massor av sandorm att trycka på krokarna är den mycket effektiv att locka fisken till hugg med. Numera har de flesta handlare gått över till att sälja borstmask istället för sandorm som var vanligt för några år sedan. Sandorm kan å andra sidan med lätthet fångas vid långrunda sandstränder. De lever under sanden och du kan lokalisera dem genom att leta efter deras exkrementhögar. När det är vattennivåskillnad hamnar ibland maskarnas boplatser på land och du kan då gräva upp dem med spade eller grep. Annars får du använda en stamp eller helt enkelt foten och stampa upp masken. Förvara masken i en blöt tidning i kylen. Sandormen har enligt min erfarenhet sämre hållbarhet än borstmasken och har lättare för att begå självmord ifall andra dör.

Sandorm bredvid sin exkrementhög. På långgrunda sandstränder finns det ofta tusentals sådana högar och alltså tusental sandormar att använda som agn.

 


Vanliga blåsmusslor är ett säkert kort vid havskattmete men alltför bökiga att använda vid pillemete.

Den vanliga strandsnäckan eller kubbungen som den kallas uppåt västkusten, är ett effektivt agn som är lätt att få tag i vid kustens gyltamete.

Snäckor/musslor

Troligen ett ganska lockande agn. De luktar ju i alla fall mycket. Mussla framhålls ofta som det bästa agnet för havskatt. Jag har dock inte fiskat tillräckligt med dessa agn för att uttala mig om deras effektivitet. Anledningen är att det är lättare att få tag på andra agn och att andra agn är lättare att hantera och fiska med. Snäckor och musslor har den egenskapen att de sitter väldigt dåligt på kroken. Inte så konstigt kanske, med tanke på att de till största delen består av en slemmig massa. Att bara försöka trä på slemmassan på kroken är oftast ingen idé, även om man lyckas få den på kroken på ett tillfredställande sätt så är risken stor att den ramlar av i utkastet eller vid första fiskkontakten. Ska man fiska effektivt med snäckor/musslor måste man nät. Det finns speciella finmaskiga nät och speciella rör man använder när man stoppar musselköttet i nätet. Själv anser jag dock omaket vara för stort när det finns enklare agn att fisk med.