VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Team Lilla Mys hemsida handlar om fisket vi bedriver med  utgångsbas från Helsingborg. Vi fiskar mycket från vår båt Lilla My på norra Öresund men också i andra vatten. Mitt mål är att uppdatera hemsidan någorlunda regelbundet så att innehåll och information är aktuell och kan bidra med något till ert fiske. Håll till godo!

  

Webmaster: Anders Jonasson

Email

 

 

 

Arkiverade nyheter 2008

08-12-31

Vinterfisket är igång för fullt. Det har fångats ganska många målere de två senaste dagarna även om fisket enligt rapporter varit svårt. Vassast har småbåten Vaeser´n varit. De hade fyra över både den 29:e och den 30:e. Flera andra småbåtar har fångat stor torsk. Den största har vägt drygt 21 kg. Med vår vanliga otur med vinterfisket så prickade vi den enda dagen med dimma. Men Lilla My kommer fortsättningsvis inte heller vara ute mycket på Sundet i vinter. Dels av etiska skäl dels så blir det nog en del reparationer för att få båten i fullgott skick till vårens fiske. Därför kommer jag inte heller regelbundet skriva om vinterfisket på sidan som jag brukat. Vill man vara uppdaterad hur vinterfisket går, så rekommenderar jag att man kollar på fiskevännerna Team Svinets sida eller läser Saltys och Sjakalens bloggar.

Team Lilla My passar på att önska alla

Ett Gott Nytt År och En God Fortsättning!

Må det nya året bli bättre än det förra för er alla! För oss själva lär det kanske bli svårt att överträffa året som gått. 2008 har varit ett verkligt rekordår för oss! Team Lilla My fångade under året 32 olika arter, slog 16 teamrekord, ett världsrekord och skeppade ytterliggare ett världsrekord och fångade grymt stora fiskar i flera olika arter. 2008 är det bästa fiskeåret vi haft. Vi vill därför skicka en särskild nyårshälsning till alla de fiskekamrater och fisketeam vi lärt känna genom åren som gjort detta möjligt. Ingen nämnd, ingen glömd. När Lilla My köptes år 2001 hade vi visserligen fiskat mycket i havet redan tidigare, men var totala noviser på småbåtsfiske. Utan er hjälp hade vi inte varit där vi är idag. Tack för ett gott samarbete under de gångna åren!

08-12-28

Vädret såg bra ut i morse men när vi hämtat båten hade dimman lagt sig. Vi åkte ut och la oss på grunt vatten och jiggade men fisket var riktigt dåligt. En mindre torsk på en och en halv timmes fiske. Åkte in igen och fikade och väntade på att dimman förhoppningsvis skulle lätta men det gjorde den inte. Så vi fick åka hem istället... segt! Fast nu (kl 14) är det bättre sikt men vem hade orkat vänta så länge.

08-12-23

Team Lilla My

önskar alla

en riktigt GOD JUL!

08-12-14

Så är reportaget från Söröya 2008 klart och ligger under "Reportage" i vänsterspalten. Där kan ni läsa om hur det gick till när vi hade ett av tidernas bästa djuphavsfiske och slog två världsrekord på samma tur, samt om alla andra fiskar vi fick.

Av någon anledning så fungerar inte vänsterspalten som den ska i Explorer, men väl i Firefox. Jag har väl dabbat mig med html-koden (är ingen expert). Om ni Explorer trycker på "Reportage" så dyker resterande rubriker upp men alla fungerar inte att trycka på. Lars på salmonic.com som sköter sidan får väl ta en titt på vad jag rört ihop.

08-12-10

Har varit sjuk en vecka nu. Åkte på en rejäl förkylning. Men något fiske är det ju ändå inte att tala om. Metet har varit trögt. Det är naturligtvis mycket sill som vanligt vid den här tiden. Det har fångats en del torsk i sillen. Vill man komma åt torsken i de stora sillstimmen är ett bra tips att agna med levande sill.

Ska försöka skriva klart reportaget från Söröya och lägga ut det på sidan i dagarna.

08-11-30

Sverige och Danmarks jordbruksministrar har nu klubbat igenom förslaget i Kattegatt. Det är positivt i den bemärkelse att det blev ett beslut trots yrkesfiskets protester. Det negativa är att vi sportfiskare som försökt påverka förslaget inte fick igenom våra idéer om ett utökat förslag som skulle omfatta större fredade områden och hårdare bestämmelse. Faktiskt är det så att man givit efter för yrkesfisket som nu får tillåtelse att fiska kräftor med trål med rist i en del av det som tidigare föreslogs bli ett helt stängt område. Det positiva är dock att man faktiskt genomför förslaget. Positivt är också att Fiskeriverket efter påtryckningar kommer att arbeta för att reglera fisket i de nuvarande Natura 2000 områdena Lilla Middelgrund och Fladen samt att göra Stora Middelgrund till Natura 2000 område också.

Länk till beslutet här

Det är dock lite otydligt exakt vad som gäller i de olika områdena och vilka koordinater som begränsar områdena. Vad som menas med selektiva redskap är också tvetydigt. Kan man fiska med trål med rist (idiotiskt!) så kan man enligt mig som sportfiskare meta havskatt och plattfisk eller fiska makrill, då man inte fångar torsk då. Jag hoppas Fiskeriverket kommer att förtydliga detta.

08-11-23

Nu ska hemsidan fungera som den ska igen. Hittar ni något fel så skriv det i gästboken. Första helgdagen med fint väder på länge, men vi var inte ute ändå. En båt göteborgare var ute och metade, men fisket var trögt rapporterade de. Det finns mycket sill nere vid Ven och det har börjat fångas en del torsk på grunt vatten.

Nu är man officiell världsrekordhållare på slempropp eller simmande avfall några kallar lubben. Det interna namnet är väl "grej" då vissa tvekar om de räknar den som fisk. Man har ju fått höra det ett antal gånger (tillsammans med ett sarkastiskt skratt) att man har världsrekord på "grej". Diplomet från IGFA har i alla fall kommit och förresten så är ni bara avundsjuka... :)

08-11-22

Jag håller på att rensa och uppdatera på hemsidan denna helgen så alla sidor fungerar kanske inte som de ska under tiden.

08-11-18

Tråkigt väder och inget fiske. Det har fångats mycket stora skrubbor nere i södra Sundet senaste tiden. På norr har metet varit upp och ned olika dagar. Jag har lagt till några länkar under "Fiskehemsidor". Länkar till Team Beast, Team Hansvik, Salty och Sjakalen finns nu där.

08-11-10

Jättekveite från Kvalöy!

I lördag fångades den näst största spöfångade kveiten någonsin! Det var svensken Ulf Hugsen från Team Fiske & Fiskar i Malmö som krokade besten ett par sjömil ut från campen på Kvalöy. Han fiskade med en 385 grams stormjigg över 20-25 m djup. Efter ca. 20 min hade man fisken uppe vid båten och en flying gaff drogs in i fisken som dock vände nedåt med sådan kraft att nylonrepet helt enkelt gick mitt av. Man bedömde då fisken att vara mellan 2,5 -3 m, vilket motsvarar en vikt på långt över 200 kg. Därför begärde man assistans från en större båt. Efter en och en halv timmas kamp var kveiten åter upp vid båten och man kunde säkra den med huggkrokar och rep omkring stjärtspolen, varefter den landades i den större båten. Väl i hamn så vägdes fisken in på 196 kg på en längd av 241 cm. Team Lilla My skickar ett stort grattis till fångstmannen.

Nästa år kan ni troligen själv åka upp till Kvalöy med Nordic Sea Angling. Kvalöy är ett av de ställen som Jimmy har testfiskat. Han fick ju själv en kveite på 52 kg där i våras och det har landats många fina storflundror där under testfiskena.

För övrigt så har den årliga "Tyck till-debatten" om Storfiskregistrets regler startat här.

08-11-09

Har varit lite slött med fisket för min del ett tag nu och frågan är om det blir mer aktivitet resten av året. Någon mer tur kanske men ingen större satsning. Det har varit lite bättre mete där ute senaste veckan. Vandia har fått flera stora fiskar, både rödspättor och skrubbor. Vädret ser ju dock inte så jättekul ut framöver. Håll dock uppsikt på sidan för inom kort kommer det troligen att vankas en nyhet som får er alla att dagdrömma hela långa vintern...

08-11-02

Namninsamlingen är nu inskickad till Karin Linderholm på Fiskeriverket. Det har endast fyllts på med ett fåtal namn de senaste dagarna så jag tyckte det var dags att skicka in den. 832 namn - Tack alla som skrev på!

Jag har inte fått någon respons från Axel Wenblad eller Karin, de har säkert fått massor av åsikter och förslag att arbeta igenom förutom mitt. Jordbruksministern har heller inte hört av sig om förslaget, men honom ämnar jag ta kontakt med själv igen för att diskutera torskens situation i Östersjön. Däremot så har Laura Pirís, projektledare för Fiskeriverkets Samförvaltning hört av sig med positiv respons. Tydligen är det så att Fladen och Lilla Middelgrund redan är Natura 2000-områden och Stora Middelgrund är på väg att bli ett. Natura 2000 är EU:s motsvarighet till naturreservat. Problemet är ju att fiske trots det tillåtes i områdena! Det är länsstyrelsen som ansvarar för de lokala Natura 2000-områdena. Laura kommer nu att i samråd med länstyrelsen i Halland arbeta för att reglera fisket i bevarandeplanerna för områdena. Det är ju positivt. Fast egentligen skulle jag helst vilja göra marina nationalparker av områdena. Men vem vet det kommer kanske.

Som sagt så kommer jag ta kontakt med jordbruksministern angående den ökade kvoten för Östersjön östra torskbestånd. Diskussionen om detta har gått het mellan sportfiskare och yrkesfiskare bl.a. här.

Det nya numret av Fiskefeber är nu ute! Där kan ni läsa mitt reportage om vårt världsrekordfiske efter lubb och kungsfisk på Söröya.

08-10-29

Jag och morfar var ute idag för att meta rödspätta. Det var riktigt uselt fiske på Disken men så var det inte heller någon idealsituation. Det var för ovanlighetens skull kraftig ström över Disken och det var grumsigt i vattnet. Det gick också någon ström nere i vattnet på runt 15 m, jag har aldrig sett så kraftigt språngskikt på lodet. Ett tag stod vattnet och kokade midsunds där strömkanten gick. Följdaktligen var fisket uselt över hela Disken. På norra Disken nappade det visserligen mycket, men det var sandskäddedagis där igen. Efter flera timmar så gav vi upp och beslöt oss att prova efter var. Problemet var att jag inte kunde hitta en en enda sill, trots att jag letade i 20 minuter mellan Gränsen och Pålsjö. Orkade inte köra ned söderut bara för att fiska upp agn så vi la oss på svenska sidan och fortsatte meta. Här var det mer fisk i bättre storlek men bara sandskäddor och skrubbor.

08-10-20

Fick en länk - Trålare dumpar 5 ton torskfisk.

Det finns 2000 yrkesfiskare i Sverige men över 1,5 miljoner som sportfiskar! Det ska åtminstone bli 2000 namn på listan för att väga upp. Man behöver inte vara jätteinsatt i frågan för att skriva på. Varje insatts för att förbättra situationen är ett steg i rätt riktning och det här är ett stort steg.
 


08-10-19

Fiskeriverket har tillsamman med dess motsvarighet DTU Aqua i Danmark tagit fram ett förslag som ska rädda torsken i Kattegatt. Läs förslaget här. Läs hela förslaget och forskningsunderlaget längst ned på sidan också. Förslaget är ett slag i rätt riktning men behöver ändras, förbättras och utökas. Fiskeriverket vill ha synpunkter på förslaget senast den 24 okt och man kan maila den ansvarige här. Jag har sammanställt en skrivelse som jag skickat in. I korthet går mina förslag till ändringar och förbättringar ut på

  • Marina reservat inrättas på Lysegrund, Stora Middelgrund, Lilla Middelgrund och Fladengrund för att skydda torskens uppväxtområden och den skyddsvärda marina miljön på grunden. Allt fiske och all exploatering av dessa områden förbjuds.
  • Det permanent stängda området utökas att gälla även området mellan Anholt och Lilla Middelgrund.
  • Sportfiske med handredskap efter andra arter än torsk tillåts, dock ej i de föreslagna marina reservaten.
  • Det stängda området under torskens lek utökas att gälla hela Öresund ned till en linje mellan Skovshoved och Barsebäckshamn för att skydda den invandrande Kattegattstorsken lek i norra Öresund samt leken för den stationära torsken. Sportfiske efter andra arter än torsk ska dock vara tillåtet.
  • Trålgränsen flyttas ut till fem nautiska mil från baslinjen längs hela västkusten och inga undantag görs för trålning och snörpvadsfiske innanför denna gräns.
  • ICES rekommendation om TAC (kvot) på 0 ton för 2009 efterföljs.

 

08-10-10

Inget fiske på 2 veckor. Dels har vädret varit blåsigt de lediga dagarna, dels har det varit en del på jobb och jag har fyllt jämt. Tyvärr var det inte 20 jag fyllde... :(

Har också skrivit färdigt ett reportage om vårt fantastiska norgefiske till Fiskefeber. Det ska komma i nästa nummer. Så missa inte det...

Men metet har inte varit något att hurra över därute ändå tydligen men sill är där så man kan fylla båten. Vi får väl se om jag kan komma ut något inom det närmsta.

08-09-27

Kinnarpsfestivalen pågår nu i helgen. Fisket verkar ha varit trögt idag med. Det är tydligen ett danskt båtteam som leder efter första dagen. Ska köra ned där imorgon och kolla invägningen. Vädret ska dock inte bli något vidare imorgon.

Jag går åter ut med uppmaningen att släppa tillbaka de flesta pigg- och slätvararna! Det är nu alltfler båtar som fiskar efter dem. Det ligger flera båtar på varställena varje dag. Klart det påverkar beståndet. Det är bara att titta på rödspättorna som numera både är sällsyntare och håller riktigt usel storlek efter allt för hårt fisketryck. Vi kan skylla mycket av fiskbeståndens kollaps på det ohämmade yrkesfisket men inte allt. När det gäller mindre lokala plattfiskbestånd måste sportfiskarna också ta sitt ansvar. Praktisera C&R i större utsträckning! Detsamma gäller för koljan i Sundet, som det överhuvudtaget inte finns någon anledning att klubba ihjäl p.g.a. den ringa storleken.

08-09-26

Fiske både igår och idag. Igår körde Lilla My och Team Halmstad en Kattegattsrunda. Christian & CO körde ut tidigare från Grötvik och satsade på torsk. Det var bra med torsk på några vrak och massor av makrill upp till kilot rapporterade de på VHF:en när jag kommit så långt upp att det gick att få kontakt. Själv satsade jag på kattmete på vägen upp från Mölle, men det gick inget vidare. En katt på 3 kilo blev det bara + 5 långor mellan 3-5 kg. Försökte också fiska knot och var på Middelgrund men hela grundet var invaderat av enorma mängder fjärsing så det fick skrinläggas. Det var också fullt av makrill över hela grundet som hoppade i ytan och nappade på bottenmeten på vägen ned/upp. Körde upp till torskvraken men då var det inte mycket torsk där... dock var det sjukt mycket fin makrill över vissa vrak.

Idag var vi ute på Sundet men fisket var mycket trögt. Strömmen var usel för varfiske, bottenflod och ingen ytström gjorde att förhållandena var mycket dåliga så vi gav upp det efter ett tag. Det var trögt fiske på Disken också men vi hittade en del fisk på svenska sidan till slut. Massor av sill därute blandat med lite makrill.

08-09-21

Har varit ute båda dagarna i helgen. I lördags satsade jag på simpa, lerskädda och avslutade med att fiska var. Idag körde jag enbart på var. Simporna var inte hemma men jag fick en lerskädda. Det gick i princip inte att meta efter dem för det var sjukt mycket vitling där så jag gav upp efter ett tag. Varfisket var ganska trögt båda dagarna. Inte så många fiskar och ingen riktig storlek på dem. Totalt 11 arter fångade under helgen - torsk, vitling, rödspätta, skrubba, sandskädda, piggvar, slätvar, lerskädda, knot, makrill och sill.

08-09-14

Inget varfiske idag, bara vanlig plattfiskmete. Vi höll oss på svenska sidan för det blåste bra från öst. Inga spättor på djupet idag, däremot en väldig massa plattfisk närmare land. Mestadels sandskäddor och skrubbor men också någon rödspätta. Bra storlek på sandskäddorna och hyfsade skrubbor. Lite knot och vitling kom också upp. Inga jättar av någon dock men massor av fisk.

08-09-13

Dåligt fiske idag. Massor av sill. Stod 25 m högt utanför M4:an. Tog upp lite för att meta var men det var över 4 knop ström på varstället och totalt ofiskbart. Backade för att hålla emot och fick ned driften till 1,5 knop men då for tacklena för över med strömmen... bara att ge upp. Ned på Disken för rödspätta och in om koljastället. Mycket vitling, ingen kolja. Inget vidare mete på Disken heller. Hittade lite rödspätta på djupet. Fick massa knot och fjärsing när jag testade meta var på ett nytt ställe. Men ingen var. Tråkig dag.

08-09-09

Ny metetur själv idag. Farsan och Ove orkade inte följa med, de ska till Turkiet imorgon. Satsade bara på var idag. Först trögt att få sill, det var ingen vid Pålsjö. Fick köra lite söderut men där var det massor. Riktigt stor fet still också. På varstället var det trögt till en början. Fick någon var och ganska många makrillar som bifångst. Största vägde nästan kilot så den var fin. Körde norrut och testade fler ställen men det gav ingenting. Under tiden kom fisket igång på vanliga stället där Isola/Navia låg med Isola-båten. Körde ned där efter ett tag och fick lite fler varar själv också. Inga större dock, det kom det inte upp hos Isola/Navia heller. Totalt 5 slätvarar och en piggvar, 12 makrillar mellan 6-10 hg och en del fina knotar upp till 330 gr. Men lite segt på en hel dags fiske.

På Söröya har det varit grymt fiske i veckan. Efter vårt unika fiske på kungsfisk och stor lubb så har andra gäster följt efter och fiskat på platsen. Flertalet stora kungsfiskar har landats och vi har bara väntat på att någon skulle slå Patriks världsrekord. I söndags fångades det en som vägde 40 gram mer, alltså 9,02 kg men enligt IGFA:s regler så slår den världsrekordet med för lite marginal så det lär bli ett delat rekord. Igår hade man ett fantastiskt torskfiske på Råsa med två torskar över 30 kg! Den största vägde 34 kg så nu har Jimmy fått abdikera som svensk torskmästare. Läs mer på hemsidan.

08-09-08

Metetur idag från HBG med farsan och Ove. Inget vidare fiske. Vi fick samlat ihop 9 arter. Farsan fick en magnifik fenknot på 0,675 kg och en slätvar på 0,775 kg och jag fick en piggvar på 0,685 men i övrigt var fisket uselt. Små sandskäddor och rödspättor, knot, fjärsing, makrill och sill. Norra Disken var förvandlat till överfullt dagis för sandskäddor. Det var väldigt lite fisk på varstället. Men sill finns det i överflöd. Det stod 10-20 meter tjockt på många ställen.

08-08-31

Ute idag igen men denna helgen så stämde inte fisket. Körde ut ett kort pass på förmiddagen. Tänkte meta simpa men märkte det var stark ström när jag körde ut så jag drog upp lite sill och åkte över och metade var. Inget vidare, en liten var och några fjärsingar. Åkte in och hämtade Lill-Anders vid lunch. Han hade med massa sill till mäsk för vi skulle meta makrill. Men det var inte en makrill hemma överhuvudtaget. Framåt eftermiddagen så gav vi upp och åkte upp och metade var igen. Vi fick 4 varar och en makrill på 920 gr på metet + lite fjärsing innan kvällen. En annan båt hade legat och metat var ända sedan morgonen. De fick 11 varar på hela dagen. Inte så bra kanske men de hade däremot en fantastisk utdelning i storleken för 5 av vararna vägde över kilot! Bara att gratulera! För övrigt så är det grymt mycket sill därute både på norr och vid Ven.

08-08-30

Körde en tur från Borstahusen idag. Började fiska torsk. Det var inte särskilt bra. Det var en hel del fisk på många ställen men de var inte på hugget. Man kunde ligga över 3 m fisk utan att få något. Vi fick en del torsk i mellanstorlek, ett par vägde upp till drygt 8 kg, men det var mycket smått också. Vi gick över till att meta skrubba. Det var heller inget vidare, Inte så många skrubbor, den största vägde 890 gr. Kanske var vädret alltför bra. Tog ett antal horngäddor på hemvägen, största på 745 gr.

08-08-24

Idag var en av de dagar "det inte alltid är så". Så därför slänger jag in en bild på min 12:e reg-art fångad idag...

Vi var nere vid Ven en eftermiddagtur då det hade lovas dåligt väder på förmiddagen. Körde ut från HBG vid middagstid. Massor av småtorsk och vitling i bulor vid Kopparverket. På norrsidan av Ven var det heller inget torskfiske att hurra över. Det har varit bra där de senaste veckorna men man ska ju vara där på morgonen. Vi gick över till att fiska upp ca 20 kg sill som vi gjorde mäsk av och metade makrill ett par timmar. Det gick fint, 13 makrillar mellan 6 hg och 1,340 kg blev det samt ett antal sejar och någon felsimmad torsk.

08-08-23

Så här när regnet öser ned och det blåser novembervindar i augusti så kan det vara hoppingivande att se att det inte alltid är så. Jag fick ju nyligen min guldnål (10 arter i Storfiskregistreringen) så jag slänger upp en bildkavalkad på de fiskarna. Har dock ingen bild på horngäddan (0,95kg) på datorn så istället så slänger jag med min 11:e art, koljan.

Sandskädda 0,520kg

Rödspätta 1,460kg

Torsk 21,8 kg

Skrubba 1,140kg

Fenknot 0,415kg

Knot 0,405kg

Långa 19,2kg

Lubb 11,24kg

Gråsej 7,2kg

Kolja 1,210kg

 

Det gick lite trögt i början då vi Skåningar bara kan fiska torsk. I alla fall enligt Göteborgarna. Så efter en massa tjötande så fick jag ju sätta fart och visa att så inte är fallet. Så nu jagar jag vidare mot 20 arter i havet. Hänger du på Lill-Anders... =)
 

 

08-08-19

Lill-Anders lyckades meta upp ett reg till på slätvar idag. Grattis men du kunde väl låtit mig ta den, du har ju redan ett reg på den... ;)

Skumt väder! Söder om Helsingör gick det riktigt grov sjö med stora brytande vågor. Det var inte lätt att lägga till för att köpa tobis. Sedan var det finväder norr om Helsingör. Men det var en grym ström på 3,5 knop så det var inte lättfiskat. Lill- Anders och Thomas hade fått sina varar när jag kom ut. Man skulle varit där tidigare. Jag fick ett par varar i början men sedan så vaknade fjärsingarna till liv och kastade sig över tobisen. Det spelade ingen roll att man drev snabbt eller körde med beten nästan lika stora om de själva, de kastade sig på kroken ändå. Vet inte hur många vackra men besvärliga agntjuvar jag fick men det var alltför många för att fisket skulle vara roligt. Man han nästan bara ned med tobisen och så fick man en fjärsing. Kul... :(     En piggvar på 595 gr blev största varen. Tog ett par horngäddor och tappade en stor makrill som rusade som en galning. Var nog på minst kilot. Det enda vettig med dagen var den goda grytan från Café Ro jag hade köpt med mig ut och en väldigt vacker solnedgång under regntunga skyar som vältrade in från väster.

08-08-14

Har fått höra att en (kanske flera?) yrkesfiskare tagit åt sig angående min åsikt om koljafisket. Detta eftersom det tydligen bara finns några få båtar märkta LA och tre siffror och han därför känner sig oskyldigt utpekad. Det var inte min mening. Det är två veckor sedan jag såg båten, om den hade tre eller två siffror kan jag inte svära 100% på idag. Eftersom jag skrev 3 siffror då så var det antagligen så. Det spelar å andra sidan mindre roll. Fiskar man inte efter koljorna behöver man inte ta åt sig. Kritiken är riktad mot de som missköter sig. Men å andra sidan så kan ju yrkesfiskarkåren ta åt sig av kritiken i den mening att fisket förekommer. Det är samma sak som om några få sportfiskare missköter sig, då får sportfiskare i allmänhet klä skott för detta. Det såg vi ju tydligt i vårens torskdebatt. Jag är inte sen att kritisera sportfiskare som missköter sig och det vet jag fler som också gör. Jag rekommenderar yrkesfiskarna att göra detsamma inom sitt skrå och hålla rent framför sin egen dörr. Det finns ju fler än koljafiskaren att kritisera. Jag vet ju namnen på några och vad de sysslar med och det tror jag ni själva vet också.....

08-08-10

Tråkigt väder med vind och regn och det ska enligt prognoserna bestå hela nästa vecka. Lär bli en vecka för vila och tackelbestyr och kanske lite tid till annat. Passar iofs bra för det är svårt att vara ledig på jobb nu när de nya barnen ska inskolas, det är studiedagar och skolstart på gång. Istället så bjuder jag på några bilder från vårt Norgeäventyr att drömma över. Jag kommer med största sannolikhet att skriva ett reportage för Fiskefeber om resan och fisket så jag har sparat de bättre bilderna till det. Därför kommer det inte heller bli något traditionsenligt reportage som vanligt här på sidan utan ni får ge er till tåls till något av vinterutgåvorna av Fiskefeber.

 

08-08-07

Ute en eftermiddagstur med Göran för lite torskfiske. Inte alls så mycket bulor idag. Helt rent på många ställen där fisken var igår. Det blev lite fisk upp till 8 kg men lite segt var det.

08-08-06

Vattnet såg ut som ärtsoppa efter stormen men jag trodde inte det skulle påverka metet på djupet. Tydligen gjorde det så... Metade simpa i i två timmar under sällsynt perfekta förhållanden, svag ström och ingen vind, men det gav absolut inget. Så jag vände båten söderut och körde från Domsten ända ned mot Ven för att meta kolja men det gick inget vidare det heller. Inga vitling och koljastim, bara massa torskbulor, vilket jag inte var intresserad av. Körde ned till nordvästrevet för att meta men det gav inget vidare det heller. Också där var det gott om torskbulor. På väg hem stannade jag på koljaplatserna och körde bulefiske i en timme med meteutrustningen (hade båtspöt hemma). Satte på en 200 gr wiggler och fick napp i precis varje släpp. Torskar på 2-3 kg, största på 5 kg gav bra fight på det lätta jiggspöet jag använde. Fick ca 15 torskar på den timmen, alltså inte mycket letande. För de som fortfarande inte fattat... Bulefiske är inte det samma som ryckfiske! Alla 15 hade tagit wigglern klockrent.

08-07-31

Kattegatt idag men uselt fiske. 9 arter - torsk, sej, bleka, vitling, kolja, katt, knot, fjärsing och makrill, men alla exemplar var små. Många vrak var helt tomma. Mycket segt fiske men vädret var ju underbart.

08-07-28

Körde en sväng efter jobbet. Skulle satsa på att meta simpa. Fick ett antal på det vanliga stället men provade också runt över ett stort område. Dock var det mycket ström både i ytan och på botten så det var inga bra förhållanden. Inget reg på simpa dock som var målet och en massa sandskäddor och vitling som bifångst. Efter flera timmars tråkigt fiske (det är inte kul att meta simpa) körde jag ned och la de sista två timmarna på vararna istället. Inte bra fiske där heller. Någon mindre var och ett par fina makrillar som plockade upp tobisen. Det verkar vara mycket makrill i Sundet just nu. På väg hem såg jag också många tumlare i två olika flockar.

08-07-27

Förtydligande: Även om det är yrkesfisket som fiskar ned bestånden så behöver ju sportfisket inte bidra utan bör föregå med gott exempel. Igår så låg det en idiot på en garnbåt (märkt LA och 3 siffror) och drog upp nät med kolja och vitling där vi fiskade. Vad han skulle med småfisken till är för mig en gåta. Han hade uppenbarligen lagt näten där för att fånga just detta, det finns inte mycket annat just där. Men i ett så litet vatten som Öresund kan sportfisket faktiskt påverka lokala bestånd när många båtar ligger och fiskar på samma ställen dag efter dag. Titta bara på rödspättafisket. Varningen kan även appliceras på vararna... Sportfiska med förnuft och tänk på framtiden!

08-07-27

Egentligen skulle vi kört ut på söder efter torsk och sedan metat lite skrubba men enligt rapporter från folk som fiskat därnere så var det mycket småtorsk på 1-2 kg och få stora och jag anser det är totalt meningslöst att dra upp så liten fisk. Därför skulle vi fiska torsk vid Kopparverket och sedan meta kolja istället. Nu var där bara småtorsk vid Verket också och efter att dragit upp ett antal små som alla återutsattes så gav vi upp och körde ut och metade kolja istället. Det gick bättre även om det stundtals var VM i vitlingdragning. Sjukt mycket vitling överallt i stora bulor på upp till 3 m. Koljorna gick bland dem så det blev många vitlingar fångade innan man fick en kolja. Jag fick två reg - 1,210 kg och 1,060 kg och sedan hade vi en del på 8-10 hg. Alla fiskarna åkte tillbaka, både koljor och vitlingar. Finns ingen anledning att spara så små fiskar och dessutom så har koljorna en fristad i Sundet från trålarna. Vill ni har kvar koljafisket så släpp tillbaka koljorna!

08-07-25

Så är jag hemma från Söröya igen. Blandat fiske. Vi varvade fantastiska fiskadagar med mindre bra. Minnet från resan är de två världsrekord vi tog i vår båt under samma fiskapass. Själv slog jag världrekord med en lubb på 17,20 kg och Patrik Rickard slog världsrekord med en uer (större kungsfisk) på 8,98 kg. Vi fick 13 uer över 7 kg och 5 riktigt grymma lubbar på två fiskepass och då var andra fiskepasset kort eftersom vi fiskade annat då också. Naturligtvis så var jag en bra skeppare och överlät alla riktigt stora uer till mina fiskekamrater, kom själv inte över 8 kg som de gjorde, utan fick "nöja" mig en på 7,74 kg

Topp 5 Uer:

8,98 - Patrik
8,70 - Stefan
8,46 - Patrik
8,30 - Esben
7,95 - Patrik

Topp 5 Lubb:

17,20 - Anders
15,65 - Stefan
14,10 - Anders
13,30 - Patrik
11,06 - Patrik

Övriga toppfiskar under de två veckorna i båtarna jag var skeppare på.

Torsk 17,5 kg - Jonas
Katt 8,25 kg - Anders
Kveite 14,9 kg - Anders
Rödspätta 2,375 kg - Patrik
Kolja 3,5 kg - Jörgen
Gråsej 8,8 kg - Jonas
Sandskädda 0,69 - Patrik

Vi fick 24 kveite första veckan men tyvärr hade vi otur med storleken. Torsk fiskade vi inte aktivt efter, det blev bara som bifångst, därav den något låga vikten.

Kanonväder nästan hela tiden även om värmen saknades. De två sista dagarna blåste dock bort. Trevligt fiske och trevliga fiskekamrater. Tack för de här två veckorna!
 

08-07-09

Imorgon åker jag till Söröya och blir borta två veckor. Kommer hem igen den 24 juli. Sidan kommer alltså inte uppdateras förrän tidigast 25 juli. Skitfiske på er här hemma :)

08-07-07

Har varit uppe på västkusten och fiskat med Team Navia i deras båt. Jag fångade 4 reg i 3 arter! Ett litet reportage finns att läsa om ni klickar på "Reportage" i vänsterspalten.

Långa 19,2 kg

Lubbar 11,24 och 10,94 kg

Gråsej 7,2 kg

 

Här hemma är det fortsatt bra fiske efter sommartorsken. Flera 10 + har kommit upp i helgen.

08-07-02

Körde en kortare artmetetur idag med Micke och Daniel Möller. Började meta rötsimpa men det var lite trögt. Endast ett par mindre simpor nappade. Åkte ned och köpte tobis och borstmask. Fullt med fina sandskäddor igen och skrubbor på det grunda. Masken gick åt snabbt. Fortsatte upp till varställena men där var fisket jättetrögt. Flera timmar gick utan ett känn. En timme innan vi skulle åka hem började det nappa och vi fick ett tiotal varar på den timmen. Inga stora dock och för ovanlighetens skull var det fler piggvarar än slätvarar. Tre varar fick åka hem, de andra återutsattes. Släpp gärna tillbaka vararna så att vi kan fortsätta ha ett trevligt fiske efter dem!

08-06-27

Körde en tur på norr med morfar idag. Började leta torsk men det var inget att se, så efter ett tag så gav vi upp det. Strömmen var nästan obefintlig och då ställer sig torsken ofta inte i bulor. Körde lite mete istället. Massor av sandskäddor och mycket skrubbor på det grunda. En del sandskäddor höll fin storlek på 300-420 gr. Tyvärr höll merparten av skrubborna samma storlek men några var större. Efter att fisken relativt snabbt ätit upp all borstmask och tångräkor så testade vi att meta var. Det var krånglig ström för det fisket och det gav heller inget trots att vi nötte länge. Sent ut och tidigt i hamn. Kom in strax innan turbåtarna. Fisket på Lupus sommartävling hade inte heller varit så bra.

08-06-25

Skulle åkt ut idag men ryggen krånglar så det blev tid hos kiropraktorn istället. Gick ned i Norra hamnen och spanade efter multarna innan besöket. Det är ju alltid ett gäng stora multar där varje gång vi lägger till men då har man ju inte rätt grejer att fiska efter dem. Nu hade jag gjort grönfärgat bröd och tog med flötmetegrejor och var där under morgonen när det är lugnt i hamnen och inget som skrämmer multarna. Tror ni dem var där? Nej... och det var likadant i helgen när jag var där kl 5 på morgonen. Undras om de är morgontrötta? Skriver som en tråd på Fiskesnack - Multejävlar! Det var däremot stora stim av tobis i hamnen och några tobiskungar som simmade med sina mindre fränder. Såg också ett litet sillstim, en öring på runt 4 kg och lite olika småfiskar i tången. Annars så har det kommit in mycket makrill i Sundet och det är sommartorsk på både norr och söder men så här i början så kan det fisket vara lite nyckfullt.

08-06-16

Sommartorsken har kommit. Det var mycket torsk därute igår när vi gjorde en kortare tur efter jobbet med Görans båt. Mestadels fisk på 2-3kg dock, den största vägde kanske 6kg.

08-06-08

Ytterligare en dag med uselt fiske i Sundet. Kollade efter bulor igen men det var inget att se. Körde ut på vraken och testade men det var dött. Vidare och provade fiska varar men inget nappade. Började meta spätta men det var väldigt trögt. Till slut hittade vi lite rödspätta, de stod på djupare vatten precis som sist.

På Söröya fortsätter det fantastiska fisket. Två hälleflundror över 50 kg igår. Daniel Lindblom i Team Navia tog den ena. Grattis till honom!

08-06-04

Ute idag för att se om sommartorsken kommit och för att meta kolja. Inga torskbulor hittade vi och det blev bara en kolja på metet, förutom massa vitling, småtorsk och sandskäddor. Ingen lyckad tur speciellt inte eftersom den östliga vinden var sydlig och blåste med 6-8 m/s.

På Söröya är fisket däremot hett. Två flundror på 53 och 51 kg i lördags och igår landade torskkungen Esben Andersen en på 63 kg. Stort grattis till honom. Förutom det så fångades det 2 över 30 kg och en massa torskar mellan 15-20 kg. Det har också fångats massor av flundror på 10-30 kg. Om en månad ska jag upp...

08-05-30 kväll

Nu är flundrorna vägda korrekt. Den stora spräckte 100kg-vallen. 100,5 kg vägde den! Dansken Bendt Römer är fångsmannen. Den fångades efter en lugn men tung fight nedför radarstationen. Landningen blev däremot dramatisk. När fisken skulle lyftas in med huggkrokar löpte den amok. Tre man vräkte in fisken i båten där de alla hamnade under fisken som gjorde sitt bästa för att platta till dem. Det hela slutade dock lyckligt med att de till slut alla kom på rätt sida och fick den lugn.
Den "mindre" kveiten fångades av Team Högvarv norr om kveitesundet. Den vägde exakt 60 kg. Bendt har badat i hamnen och nu ska man käka middag på 100kg-flundra. Imorgon blir det Storskalltaren på första tävlingsdagen på Kveite-cup hälsar Jimmy.

08-05-30

Jimmy ringde precis, han är i Norge igen den lyckosten. På Söröya denna gången. Idag har det fångats två monsterflundor däruppe. De ska enligt uppgift väga runt 60 kg och 90 kg! Flera andra mindre flundror har också fångats. Alla mycket nära ön uppe vid Kveitesundet, eftersom det varit mycket gammal sjö idag. Imorgon ska det vara kanonväder så det lär vara Storskalltaren som gäller. Här hemma ska det också bli gott väder men det blir inget fiske i helgen för jag ska till Växjö på fest.

08-05-25

Det har fångats makrill därute!

08-05-24

Så verkar fisket kommit igång lite bättre på Söröya. Massor av kveite och gott om stortorsk över 20 kg. Jimmys gäng har fått fart på fisket på den nya destinationen. Jimmy själv har slagit nytt PB med en kveite på 52 kg och Johan har slagit nytt PB med en på 43 kg. Stort grattis till dem!!!

Jimmy med nytt PB på 52 kg!

Johan med nytt PB på 43 kg!

 

08-05-21

Körde en liten metetur på eftermiddagen idag. Skulle meta var men väderprognosen stämde inte så bra. Visserligen var det nordvästan men inte 2-3 m/s utan säkert 5-6 m/s vilket som alltid i Sundet ger bra med sjö när den kommer från det hållet. Alltså la vi oss i lä och fiskade spättor på västra Disken. Vi provade ända uppe ifrån Helsingör ned till södra delen utan att fisket var bra. Fick en lång skrubba men tyvärr var den platt som en pannkaka så den vägde bara 780 gr annars hade det varit ett reg. På väg hem så stannade vi till på djupare vatten och där var det mer fisk. En blandad fångst av rödspättor och sandskäddor. Det var också mycket horngädda. Skulle ordna extrabete ifall masken tog slut. Tre kast och tre hornisar utanför Norra Hamnen så var det avklarat.

08-05-17

Metet är hyfsat i Sundet. Det har kommit in en del torsk på grundare vatten och horngäddorna är där fortfarande. Vi tar helgen som vilohelg efter ett intensivt fiskande med flera långturer. Det blåser ju ändå en del från nordväst.

08-05-11

Ännu en tur på Kattegatt idag. Det var nog sista för i år. Tänkte variera fisket lite och få upp lite torsk också då den nästan är slut i frysen. Därför fiskade vi oss upp på vraken nordväst om Stora Middelgrund. Men det var inget vidare fiske idag. Det var helt rent på torsk på vraken om man bortser från yngel. Vi träffade Team Halmstad däruppe och de hade varit på flera vrak också utan mycket lycka. Vi fick 3 katter till idag (51 totalt i år varav vi återutsatt 46), lite sandskäddor, vitling, sej och en glyskolja på 95 gr :) som vi kan registrera som teamrekord eftersom ingen sådan är registrerad innan. Vad som var bättre var att vi fick flera fina knotar. Den största, som Bosse tog, vägde 575 gr! Vi fick också några strax under reg-vikt.

08-05-07

Vi ger oss inte. Ny tur på Kattegatt idag efter jobb. Jag och Christoffer var ute från Mölle och bättrade på statistiken. 12 katter och 2 långor blev det. Äntligen blev det till ett reg! Christoffer fick en katt på finfina 4,90 kg. Näst största vägde 3,62 kg och den fick jag själv. De andra var mindre och fick simma ned igen. Det skulle iofs min gjort också men den var krokad djupt och var omöjlig att lossa.

 

08-05-04

Ytterligare en vrakfisketur på Kattegatt. Var ute från Glommen och fiskade på vraken vid Anholt och Lilla Middelgrund. Första gången vi fiskar däruppe. Tyvärr så hittade vi inte alla vraken, tyvärr så var fisket dåligt, tyvärr så körde vi en jätterunda utan resultat... mycket tyvärr! En mindre långa och en del småtorsk var allt vi fick. Många av vraken var kliniskt rena på fisk trots att vi både jiggade, pilkade och metade på dem. Tyvärr så verkar trålarna gjort sitt arbete alltför sorgfälligt däruppe.

08-04-29

Snålt med uppdateringar... Har varit ute på Kattegatt ett par turer. Trevligt fiske. Det är roligare att vrakfiska när man inte är säker på vad man får. I Östersjön finns det ju bara en fiskart på vraken. Det har blivit 36 havskatter och 4 långor. Tyvärr har vi inte, trots antalet katter, nått över storfiskgränsen. Största katten har vägt 3,95 kg. Största långan vägde finfina 6,1 kg. Tilläggas ska att vi endast behållit 4 katter och den största långan. Det finns ingen anledning att behålla små katter bara för att de är katter. Att överhuvudtaget ens behålla katter under 2,5 kg är meningslöst! Dessutom är de de ganska stationära och man fiskar lätt bort dem från ett vrak. Varken beståndet av katt eller långa är speciellt starkt i Kattegatt så jag rekommenderar återutsättning om vi vill fortsätta ha ett roligt vrakfiske. Det går fint att sätta tillbaka katterna. Man får ha en kraftig tång redo och ta ett grepp över nacken på dem. Då lugnar de sig och man kan pilla ut kroken.

 

 

08-04-20

Inget vidare mete idag. Vi provade runt på olika ställen och efter olika arter. Nästan helt stilla i vattnet. Lite sandskäddor och rödspättor. Ingen kolja och inga gyltor men en fin slätvar på 830 gram blev det. Dock var det den enda varen.

08-04-19

Skulle kört en metetur i det fina vädret idag men jag orkade inte. Har varit en hel del på jobb och så har all det här debatterandet tagit massa kvällstid. Det känns som om alla har fått sagt sitt nu och att debatten nu mot slutet trots allt arbetat fram sig mot ett synsätt på bulefiske, och på torskfiske i allmänhet, som är mer faktabaserat än vad som var från början och vad Uppdrag Granskning ville framställa. Jag vill tacka alla de som stött mig i denna fråga. Jag kommer inte lägga så mycket mer krut på detta nu, utan försöka få fiskat lite istället. Det har varit bra plattfiskmete därute de senaste veckorna. Det har också fångats horngädda de senaste dagarna. Yrkesfiskarna runt Kullen har fått i sina nät och det ska också ha landats ett par av sportfiskare utanför Helsingborg. Tips om hur ni fångar horngäddan kan ni läsa om under "Fisketips" i vänsterspalten. Som traditionen bjuder går jag också ut med den årliga uppmaningen:

Fiska horngäddorna på rätt sätt! Skippa sillahäcklan! Gör små lockryck istället för stora. Försök att inte felkroka fisken! Släpp tillbaka all fisk ni inte ska äta! Horngäddan är här för att leka! Det har varit ett jäkla tjatande om torsken, men även om horngäddan inte är hotad så ska man behandla också den på ett sportfiskemässigt sätt!

08-04-16 (kväll)

Jag blev uppriktigt sagt ledsen när jag såg dagens uppföljning. Här står två av Sveriges mest kända och framstående sportfiskare och har en chans att sätta hårt mot hårt och förklara hur det egentligen ligger till. Man hade chansen att förklara skillnaden mellan bulefiske och ryckfiske, man hade chansen att åter flytta fokus till yrkesfisket men istället vek man ned sig och spelade reportrarna i händerna fullständigt. Det är klart att många sportfiskare känts sig pressade de senaste veckorna och kanske inte vågat stå emot stormen. Det är klart att alla sportfiskare inte kan ha alla fakta men i så fall borde man informerat sig om detta ifall man ska bli intervjuad. På ett sätt var det ju bra att man så kategoriskt tog avstånd. Då kanske den oinsatta allmänheten lugnar ned sig och känner att nu är problemet löst. Sportfiskesverige tar avstånd från det förfärliga bulefisket och Fiskeriverket kommer ändra lagen. Samtidigt så tycker jag ändå att det är skrämmande att ledande sportfiskare är så oinsatta, eller åtminstone försöker verka så oinsatta som det framgick i inslaget. Den här gången kan ingen skylla på att Uppdrag Granskning klippt och manipulerat reportaget som de gjorde förra gången. Detta var ju en intervju med kameran påslagen oavbrutet. Det grövsta var väl egentligen när reportern nämner den stora 28 kg torsk som registrerats i Fiskejournalens tävling och kritiserar detta och Martin börjar sväva på målet om att han inte vet om den var bulefångad eller ej. Denna torsk (som jag tidigare rapporterat om och visat bild på) är fångad på vrakfiske, den är fångad i Östersjön och om den skulle varit fångad i strid med gällande bestämmelser så skulle den inte registrerats. Varför inte säga detta då! Nu får ju en oskyldig fångstman obefogad kritik för något han inte gjort.

08-04-16

Har fått tag i Fiskeriverkets remiss angående ryckfisket. Ni kan läsa den här.

Det är alltså ett förslag mot ryckfiske. Inte bulefiske. Man vill föra in förbudet i laga text och dessutom framlägger länsstyrelsen ett förslag som ska begränsa krokens storlek. Då jag pratat med länsfiskekonsulenten angående detta så var vi överens om att 8/0 var ett bra förslag om största tillåtna krokstorlek så jag antar att det är detta som föreslås.

08-04-15

Pratade med Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad idag. Det blev inget längre samtal. Jag upplevde att han var väl insatt i frågan (vilket jag inte trodde) och hade vettiga åsikter om det. Fiskeriverket vill förbjuda ryckfiske, inte bulefiske. Det är ju bra, jag tycker själv det är märkligt att det endast är förbjudet i sötvatten. Man har ett förslag ute på remiss. Vad jag förstod så skulle det vara behandlat klart om tre veckor. Riktigt vad detta förslag gick ut på fick jag ingen information om. Hur man ska följa upp detta förslag praktiskt pratade vi lite om och jag påtalade det svåra i att se till att detta efterlevs. Sedan talade vi en del om yrkesfisket i Sundet och jag påpekade att det vore bättre att införa ett torskfiskestopp i Sundet under leken så att man kommer åt trålningen i Kilen och garnen på lekplatserna istället för att bara jaga sportfiskarna. Axel påpekade att de har det på sin agenda men att det vill till att danska myndigheter samarbetar kring detta. Axel bekräftade också att Uppdrag Granskning ska följa upp förra veckans program imorgon onsdag. Så kom ihåg att sätta på dumburken imorgon kl 20.00. Jag tror knappast det kommer några dementier utan det blir väl mer för att informera sig om vad för nya vinklade påfund de vill frälsa svenska folket med. Jag anar att dumburken kommer att förtjäna sitt namn imorgon...

08-04-14

Jag är för ett torskfiskestopp för ALLT fiske under lekperioden!

Ovanstående är ett förtydligande i förebyggande syfte. En liten fågel har nämligen kvittrat i mitt öra att Uppdrag Granskning kommer att göra ett uppföljande reportage om bulefisket eftersom de fått så mycket kritik för dålig journalistik efter förra programmet. Bl.a. kommer tydligen Charlie Malmgren, sparkad f.d. medarbetare i Sportfiskarnas Göteborgsdistrikt att vara med och spy galla. Charlie Malmgren lever numera på att skriva onyanserade insändare och artiklar i GP om fiske och är ökänd för att föra en vendetta mot Sportfiskarna som han älskar att kritisera. Uppdrag Granskning tål uppenbarligen inte att bli granskade själva. Eftersom jag på denna sida och på Fiskesnack i tråden "Uppdrag Granskning" framfört massiv och välgrundad kritik mot programmet så skulle det inte förvåna mig om denna sida skulle figurera i programmet. Naturligtvis sammanklippt i ett sammanhang som får den att bli framställd i dålig dager. Naturligtvis också utan att man från programmets sida kontaktat mig enligt god journalistisk sed och enligt journalistikens etiska regler. Därför rubriken. Men vem förväntar sig att att reportrar som bara är intresserade av att göra dåliga och osakliga sensationsreportage skulle göra sådant. Kanske skulle det vara bättre om de granskade sin egen medarbetare Pelle Westman, reportern bakom programmet, och hans engagemang i Smyrna där flertalet av västkusttrålarnas skeppare är medlemmar. Samma skeppare som påstår att det finns gott om fisk i havet...

Ps. Janne Josefsson har fortfarande inte kontaktat mig trots att det var mer än en vecka sedan jag mailade honom...

08-04-12

Fiskeriverket har mot sin vana reagerat snabbt. Man vill nu förbjuda ryckfiske. Eller bulefiske. Jag blir inte riktigt klok på vilket man menar eftersom man talar om båda. Precis som länsstyrelsen så är tjänstemännen på fiskeriverket oinsatta i frågan och saknar tillräckliga fakta för att kunna ta ett objektivt och riktigt beslut.

* Bulefiske är inte detsamma som ryckfiske.

* Bulefiske sker inte bara under leken utan det finns bulor alla årets månader, speciellt under sommaren.

* Torsken leker inte i bulorna utan i mellanvattnet. Fisken står i bulor på vintern i väntan på lek.

* Ett bulefiskeförbud är omöjligt att kontrollera.

* Om nu ett bulefiskeförbud blir till och endast gäller svenska fiskare, vad för nytta gör det? Det är en svensk turbåt och kanske 5-6 svenska småbåtar som fiskar bulor sporadiskt under vintern. Däremot finns det 8 danska turbåtar och minst 20 danska småbåtar som fiskar regelbundet.

* Ett bulefiskeförbud gör inget för att stoppa det massiva garnfiske som förekommer över lekplatser och inget för att stoppa trålningen i Kilen som varje vinter tar hundratals ton lekfisk.

Ett förbud mot bulefiske är meningslöst. Det är ett spel för galleriet och medierna och blir inget mer än ett slag i luften. Förbjud istället ryckfiske i saltvatten (precis som det är i sötvatten) i laga text och inför fredningszoner och/eller torskfiskestopp under leken som gäller allt fiske. Det är vettigt. Vad man nu talar om är inte vettigt. Jag ringde Fiskeriverkets generaldirektör angående detta igår eftermiddag. Han hade dock inte tid att prata så vi bestämde att jag skulle höra av mig på måndag förmiddag. Får se om jag kan komma ifrån på jobbet för det.

Janne Josefsson har fortfarande inte hört av sig. Jag tolkar det antingen som att han inte är intresserad av en nyanserad debatt eller att han inte vågar ta debatten.

08-04-09

Så var programmet slut. Uselt program. Då jag själv sysslar med semiprofessionell videoredigering så kan jag utan att tveka säga att det var både hårt vinklat och manipulativt redigerat. Alltså dålig sensationsjournalistik, både osakligt och onyanserat och utan tillräckliga fakta. Jag försvarar absolut inte ryckfiske, det vet alla som läst här på sidan innan. Men det blev precis som jag befarade en svartmålning av sportfiskare som grupp till förmån för yrkesfisket. Förutom rena sakfel så har man klippt ihop programmet på ett sådant sätt att man manipulerar den stora allmänheten att tro att sportfisket är boven i dramat. Att det dessutom är yrkesfiskarintressen som ligger bakom programmet gör ju det heller inte mer trovärdigt.

Jag orkar inte lägga ut en jättestor redovisning av riktiga fakta här på sidan. Är ni intresserade av att läsa mer om detta så finns det en tråd på Fiskesnack som heter "Uppdrag Granskning". Ni kan också läsa i tråden "Torsken i Östersjön" där jag effektiv debatterar med en yrkesfiskare om torsken situation i vårt östra gränshav. Vill ni läsa mer och få statistik hur yrkesfisket påverkat våra torskbestånd så finns detta här. Jämför gärna de olika diagrammen med varandra så kommer ni att se ett väldigt tydligt mönster.

Det är inte bara jag som ifrågasätter detta program. Bl.a. Fiskeber har en artikel som ifrågasätter programmets trovärdighet.

08-04-06

Det har varit mycket bra mete på Sundet idag. Både Vandia, båten Råå havsfiskeklubb åkte med (Svalandia?) och småbåtar har metat upp mycket rödspättor och skrubbor upp till kilot. Det har också rapporterats om stora sandskäddor på över halvkilot.

08-04-03

Fan vad man blir trött på detta felaktiga jagande av oskyldiga sportfiskare i torskdebatten. Nästa onsdag, 9 april, tar SVT:s Uppdrag Granskning upp torskfisket men istället för att rikta in kanonen mot yrkesfisket som borde ha en grov salva under vattenlinjen så skjuter man blint mot sportfiskarna. Skit i att yrkesfisket fiskat ned bestånden så pass att att lekbiomassan motsvarar det årliga uttagen, både i Kattegatt och i Östersjön. Strunta i att det bara finns hälften så mycket torsk i Kattegatt som forskarna säger kunna säkra beståndets fortlevnad. Bry er inte om bifångsterna, foderfisket, svartfisket och fusket med bidrag, fifflet med skrotningsbidragen, miljösvineriet och ödeläggelsen av bottnarna med stentrålar eller att 5 miljoner för små torskungar årligen dör i onödan i ryssjor och garn på deras kustnära uppväxtplatser på västkusten. Som jämförelse kan man säga att den årliga nyrekryteringen i Kattegatt ligger på 8 miljoner torskar. Men skit i det! Jaga sportfiskarna istället och ge yrkesfiskarna vatten på sin kvarn och ännu en sak att skylla ifrån sig på. Som om det inte räcker med algblommning, minkar, skarvar och sälar och allt annat som tar död på torsken... För det är ju inte så att algblommingen delvis orsakas av att sill och skarpsill äter upp allt djurplankton som ska hålla efter växtplanktonen och att detta sker för att sillens och skarpsillen naturliga fiende torsken ligger i lastrummen på trålarna. Nejdå, inte alls! Jag mailade ett långt mail till herr Josefsson och tryckte en massa fakta i halsen på honom och erbjöd honom att han kunde kontakta mig. Vi får väl se om han vågar svara...

08-04-02 kväll

LAX!

Så får vi gratulera morfar Janne till årets första lax! 4,2 kg vägde den och fångades på hemmaplan i Bäljane å vid Klippan. Eftersom vi inte har någon korrekt vägd lax registrerad innan så registrerar vi denna som nytt teamrekord även om morfar tidigare fångat lax på 8-9 kg i ån. En båt har också varit ute på Sundet och metat idag men det var segt fiske.  Strömmen var också minimal över fiskeplatserna och då brukar det inte vara bra. Sandskädda, rödspätta, skrubba och vitling fångades.

 

Angående mitt samtal med Länsfiskedirektören

Angående mitt samtal med Länsfiskedirektör Johan Wagnström så pratade vi om flera saker. Johan menar att förbuden för att komma åt ryckfisket och fredningen av torsken är två skilda saker. Jag menar att det sistnämnda inkluderar det första. Alltså är det bättre att lägga energin på det sistnämnda då det också löser problemet med garnfisket och trålningen i Kilen vilka båda står för enormt mycket större uttag än sportfisket gör. Johan menar då att ett sådant förbud inkluderar att danskarna är med på det och att det kan dröja 10 år, även vid intensivt arbete, innan ett sådant beslut blir realitet. Jag menar att det är bättre att lägga energin på det i så fall än att jaga sportfiskarna.
Vad Johan är ute efter är inte ett förbud som ska kontrolleras av myndigheter eller följas upp med straff vid överträdelse, han är lika medveten som jag om att det inte är praktiskt möjligt att kontrollera. Det finns enligt Johan ett förbud mot ryckfiske i sötvatten men inte i saltvatten vilket jag tycker låter märkligt. Så kan man ju bara införa ett förbud där också i så fall och inte precisera hur förbudet ska efterlevas. Johan vill nämligen komma åt ryckfisket och att vi sportfiskare själva ska självsanera oss och städa framför egen dörr. Jag menar att detta är ett slag i luften. De som medvetet ryckfiskar skiter fullständigt i något förbud, speciellt som det inte kan kontrolleras. Inför förbud i saltvatten också i så fall men lägg energin på andra viktigare saker istället för att diskutera hur man ska få förbudet att efterlevas.

Diskussionen om pilkarnas vikter har lämnats åt sidan, medan krokstorleken däremot diskuteras. 8/0 och mindre verkar vara aktuellt. Jag berättade en del om varför man inte kan fiska med små krokar, bl.a. för att krokgapet är för litet för att tränga in tillräckligt för att hålla stor stark fisk i hård ström och att små krokars skänklar har för tunt gods vilket gör att de lättare skär genom köttet vid hård press vilket gör att man tappar fisk.

Vi pratade också om hur bulefisket går till och jag tryckte hårt på att man måste skilja på bulefiske och ryckfiske, vilket Johan inte gjorde i början av samtalet. Han var heller inte medveten om att det bedrivs bulefiske under sommaren, något som är mycket vanligt bland de som inte är insatta i frågan. Många förknippar bulefisket med leken på vintern och att all fisk då rycks fast. Jag informerade då också att felkrokad fisk förekommer, ibland ofta, under vanligt drivfiske när det är mycket fisk på botten som inte är hungrig. Man felkrokar ju ibland fisk t.o.m. på jigg också vid sådana tillfällen. Jag menade också att sillfisket t.o.m. kan klassas som bulefiske. Då letar man sillstim med ekolodet som man släpper ned i. Det felkrokas en del sill då också, speciellt på pilken, men det är kanske skillnad på fisk och fisk.

Vi gick sedan över att diskutera återutsättandet av felkrokad fisk som Johan vill införa. Han menade sig ha stöd från Sportfiskeförbundet om detta vilket jag tycker är mycket märkligt. Jag fördömde detta och menade att det var rent djurplågeri. Johan ville ha detta påbud för att göra ryckfisket meningslöst. Om man inte får behålla felkrokad fisk så finns det ingen anledning att ryckfiska. Åter igen menade jag att detta var ett slag i luften. Det går inte att kontrollera och det kommer inte att efterlevas. Dessutom så är det etiskt förkastligt att återutsätta skadad fisk. Fisk som blöder ymigt eller har större skador i köttet kommer att angripas av svamp och bakterier och långsamt dö. Fisk krokad i buken avlider alltid till 100 %. Dessa fiskar ska avlivas.

Summan av kardemumman så hoppas jag ha påverkat arbetet i mer förnuftig riktning. Åtminstone så fick Johan en hel del ny och riktig information att arbeta med.

Angående artikeln i HD om bulefiske

Så var diskussionen igång igen. Helsingborgs Dagblad hade idag en artikel om bulefiske och åter igen så är det en massa faktafel. Det är lite skrämmande se att personal på en turbåt kan uttala sig med så lite kunskap. Bulefiske är inte ryckfiske men däremot så kan man ryckfiska vid bulefiske. Det beror på hur man fiskar och vilken utrustning man använder. Läs gärna mer här. Länsstyrelsen ska åter lägga ett förslag till Fiskeriverket om vinterfisket. Innan har man talat om att förbjuda tunga pilkar och stora krokar. Snacket om tunga pilkar är bara idiotiskt och visar att man är oinsatt i frågan. Pilkens vikt har ingen betydelse för felkrokningarna, däremot måste man ha tunga pilkar när det går flera knops ström för att kunna hålla botten. Att vilja förbjuda stora krokar är kanske inte helt ogenomtänkt. Man behöver ju inte 12/0 men har man tittat en 10 kg torsk i svalget så fattar man att man inte kan fiska med små krokar heller utan att en 8/0 är helt lagom. Sedan vill man att all felkrokad torsk ska återsutsättas! Är det riktigt friskt? Sätta tillbaka skadad fisk. Det är djurplågeri! Fisk som är så pass skadad att den inte kan tänkas överleva ska avlivas! Det gäller för alla sportfiskare oavsett fiskemetod!

Men hela diskussionen är fel i sig. Att lägga förslag om förbud som man ändå inte kan kontrollera att de efterlevs är meningslöst. Ska kustbevakningen jaga småbåtar, eller vad har man tänkt? Det enda riktiga om man vill skydda torsken lek är att sätta ett torskfiskeförbud under leken. Då kommer man också åt alla de garnfiskare som varje vinter draperar hela Sundet med nät och står för en bra mycket större del av fångsten av vintertorsk än sportfiskarna. Sedan kan man ju också förbjuda trålningen i den s.k. Kilen i norra Sundet under samma tid. Först då kommer man åt alla problem och ser till att vintertorsken får leka ifred. Allt annat är meningslöst! Jag tror många sportfiskare kan ställa sig bakom ett totalt torskfiskeförbud under leken, men det finns nog mycket få som tycker att Länsstyrelsens nuvarande förslag är bra.

 

Arkiverade nyheter

2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008

 

Tillbaka till Aktuella nyheter!

 Antal unika besökare Antal unika besök idag